”Torbjörn och Glenn tillhör inventarierna”

Utsikten gör debut – utan ett enda proffs

FAR OCH SON I fjol hade Torbjörn Nilsson rollen som forwardstränare i Utsikten. Sonen Peter spelar i laget tillsammans med Joakim Edström – Ralf Edströms son.
FOTBOLL

Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén och Ralf Edström – alla cirkulerar runt laget.

I dag gör Utsiktens BK debut i Superettan, utan ett enda fotbollsproffs.

– Glenn och Torbjörn tillhör våra inventarier, säger sportchefen Ingemar Lundin.

Ett publiksnitt på 408 personer. Inga fulltidsproffs. Deras konstgräs är helt utnött. Arenan kräver dispens. Alla jobbar ideellt – utom en person. För två dagar sedan, den 1 april, anställdes en kanslist på heltid.

– Kan vi höja publiksnittet med 200 personer, då är vi nöjda. Jag tror inte att vi ska ha större förhoppningar än så. Den västra befolkningen i Göteborg är svårflirtad, säger Ingemar Lundin.

1998 spelade ”Kiken” – som de kallas i folkmun – i division 6. I dag gör de debut i Superettan. Utan ett enda heltidsproffs. Alla studerar eller jobbar vid sidan om.

”Ett steg i taget”

– Vi skulle önska att det var annorlunda, att vi kunde träna på eftermiddagarna och så vidare. Men vi tar ett litet steg i taget. Ambitionen är att ta oss dit. Men man måste komma ihåg att vår resa till Super­ettan varit rätt rapp.

Runt laget figurerar tre herrar som inte behöver någon närmare presentation; Glenn Hysén, Torbjörn Nilsson och Ralf Edström. Alla har söner som spelat eller spelar i Utsikten. Tidigare har Hysén ingått i ledarstaben och i fjol hade Torbjörn Nilsson rollen som forwardstränare. Dessutom brukar Ralf Edström vara och se hemmamatcherna på Ruddalen.

– Torbjörn har inte varit på plats särskilt mycket under försäsongen. Vi hade önskat att han varit här mer, men han har haft fullt upp med föreläsningar och sin nya bok.

– Vi skulle gärna få till en liknande lösning med Torbjörn som i fjol. Vi tror på det sättet att träna – när man delar upp laget och satsar på specifik träning. Det är framtiden.

I dag möter Utsikten anrika Degerfors i premiären av Superettan och Ingemar Lundin har sina förhoppningar.

– Vi går inte ut och är kaxiga. Målet som nykomling är att hänga kvar och i de bästa av världar blir vi ett stabilt lag i Superettan.

Utsikten-Degerfors sänds på CMore Sport (stream) från 16.00.

FAKTA

FAR OCH SON I UTSIKTEN

Torbjörn Nilsson – Peter Nilsson, 27, back

Ralf Edström – Joakim Edström, 22, forward

Glenn Hysén – Anton Hysén, 24, (nu i Torslanda)

FAKTA

Utsiktens BK

Tränare: Janne Carlsson.

Placering 2014: 1:a i division 1 södra.

Premiär: Degerfors (h) 3 april.

In: David Asmar, Jesper Westermark, Jonas Hellgren, Jonas Bjurström, Rany Younan, Joakim Edström, Peter Nilsson, Mirza Mujcic.

Ut: Jon Stockhaus, Per Nylander.