’Varför ska jag vara trevlig mot fiender?’

Storbråk om 17-åring – nu får inte spelarna prata med motståndarna

Foto: BILDBYRÅN
”Om ett lag ser oss som deras värsta fiender – varför ska jag vara trevlig mot mina fiender?, säger Syrianskas sportchef Can Melkemichel.
FOTBOLL

17-årige Charbel Ceylan får inte lämna Assyriska för Syrianska.

Det har skapat en stor schism – Syrianskas sportchef Can Melkemichel vill inte att spelarna ska prata med varandra.

– Det tycker jag är helt normalt. Om ett lag ser oss som deras värsta fiender – varför ska jag vara trevlig mot mina fiender? säger han till Sportbladet.

I fjol pratades det om att Syrianska och Assyriska eventuellt skulle slå sig samman.

Nu är det inte lika glatt mellan klubbarna. Syrianskas sportchef Can Melkemichel har sagt till sina spelare att inte prata eller umgås med någon i Assyriska.

– Jag har sagt olika saker till våra spelare, jag tycker inte att spelarna ska hälsa på, eller prata med, några spelare i Assyriska inne på arenan. Det tycker jag är helt normalt. Om ett lag ser oss som deras värsta fiender, ska jag vara trevlig mot mina fiender? De har suttit specifikt och sagt: ”ni är våra värsta fiender, vi vill inte unna er något”, säger han.

Vad händer om de umgås – får de böter?

– Nej.

”Ska de stoppa alla?”

Orsaken till bråket är en spelarövergång: Charbel Ceylan.

Mittfältstalangen, som blev kallad till Sveriges P17-landslag i vintras, valde att skriva på för Syrianska inför den här säsongen.

Han var kontraktslös, men Assyriska äger licensen för spelaren och vägrar att släppa honom.

– Vi har försökt att hålla en bra dialog. Vi erbjöd dem en eventuell 50-procentig vidareförsäljning för killen. Men de sa nej. Ska de stoppa alla sina killar som inte vill stanna? säger Melkemichel.

– Jag skrattar. Jag tycker det är barnsligt. De har sagt att Ceylan kan spela var som helst förutom Syrianska.

”Strävar efter att få något tillbaka”

Gabriel Isskander, vice ordförande i Assyriska, poängterar att klubben inte har uttalat sig negativt om Syrianska. Ceylan blir ett ettårsfall på grund av klubbens policy.

– Det är vår grannklubb och vi tillhör samma folk och är ständigt öppna för dialog. Vi som klubb känner inte att vi har fått den avkastningen som vi vill för den investeringen som vi har gjort. Han är fostrad i föreningen sedan fem års ålder. Det här har varit en fråga mellan oss och Charbel, vi hade agerat likadant om det hade varit en annan klubb i Stockholm eller Barcelona. Vi strävar efter att få något tillbaka efter att ha fostrat en spelare, säger Isskander.

– Assyriska har länge varit en plantskola för talanger och vår ambition är att utveckla ungdomsfotbollen för varje år. Av den anledningen är det viktigt att ha tydlig policy som alla spelare och ledare följer. Det är inget unikt, utan gäller väl samtliga elitklubbar med bred ungdomsverksamhet.

Räknade med honom i A-laget

Han betonar att de inte har för avsikt att sabotera för spelaren.
– Vi har haft spelare som har lämnat och det har inte varit några problem. Men Charbels fall är unikt. Vi hade räknat med Charbel i år, han skulle flyttas upp till A-laget, det har vi poängterat för spelaren. Men i sista sekund ville han inte stanna hos oss, säger Isskander.

– Vår bedömning är att det kan, observera kan, ha varit några utomstående som har påverkat spelaren i fråga att inte fortsätta med Assyriska av någon anledning.
Den 1 maj är det derby i Södertälje.

FAKTA

Detta har hänt

Syrianska frågade Assyriska om Charbel Ceylan, 17, fick träna med klubben – och fick ett ja.
I slutet av februari presenterades han på Syrianskas hemsida.
Klubbarna har haft flera möten där de har försöka att lösa en övergång. Men Assyriska, som äger licensen för spelaren, vill inte släppa honom.
Assyriska har bestämt sig för att göra Ceylan till ett ettårsfall – vilket betyder att han inte kommer att spela någon tävlingsfotboll under 2015.
Syrianskas sportchef Can Melkemichel har sagt åt sina spelare att inte umgås eller prata med spelare i Assyriska.

ARTIKELN HANDLAR OM