Superettanmatch undersöks av fotbollsförbundet

Inget lag eller någon spelare är misstänkt.
FOTBOLL

Oddsen på den asiatiska spelmarknaden trotsade logiken.

Nu har Svenska spel tillfälligt stoppat alla utbetalningar på matchen mellan Brommapojkarna och AFC United och svenska fotbollsförbundet har inlett en undersökning av matchen.

– Förväntan på många mål har ökat ju längre matchen har gått i tid, det borde vara tvärtom, säger Johan Tisell, presschef på Svenska spel.

I fjol skakades Superettan av flera matchfixningnsärenden. Ett mål mot en man som misstänks ha riggat en match mellan Gais och Värnamo är är uppe för Hovrättsprövning och även ett möte mellan Syrianska och Jönköping Södra polisanmäldes då den misstänktes vara uppgjord.

Nu är ytterligare en match under lupp från förbundshåll. Det är Svenska spel som har bestämt sig för att, tillfälligt, inte betala ut några pengar efter matchen mellan Brommapojkarna och AFC United. Matchen slutade 1-1 sedan AFC United, med en man mindre, kvitterat på tilläggstid.

– Det är som du säger, vi stoppade livespelen på den matchen och rent ekonomiskt håller vi inne eventuella vinster just nu, säger presschef Johan Tisell.

”Betett sig märkligt”

Han betonar att det inte finns något som helst avvikande i spelmönstret hos Svenska spel utan det är i stället oddsavvikelser på större asiatiska marknader som gjort att företaget reagerat.

– I det här fallet har vi ingenting som visar på några avvikande spelmönster hos oss. Det enda vi har att gå på är att oddsen på andra marknader har betett sig lite märkligt. Förväntan på många mål i matchen har ökat ju längre matchen har gått i tid, det borde ha varit precis tvärtom.

Svenska spel larmade fotbollsförbundet som satt igång en undersökning.

– Vi har fått informationen och det har i sin tur föranlett oss att kontakta Uefa som har ett bevakningssystem när det gäller elitfotbollsmatcher. Men vi har inte fått något svar ännu, säger förbundets chefsjurist Krister Malmsten.

”Kommer som en chock”

Hos AFC United känner man inte till att det pågår en undersökning.

– På vår match? Det kommer som en chock, det är absolut ingenting jag känner igen, säger sportchefen Azad Budak.

Upplevde du matchen märklig på något sätt?

– Nej faktiskt inte. Våra tidigare matcher har varit ungefär samma typ av spel. Det var två lag som krigade för sin första trepoängare, det är verkligen märkligt, säger Azad Budak och fortsätter:

– Om det är som du säger att oddsen varit märkliga på asiatiska marknaden så förstår jag att man kollar upp matchen, men matchen stämmer inte överens med det du berättar, säger han.

Brommapojkarnas klubbdirektör Ola Danhard säger att han inte heller märkt av något avvikande under matchen. Däremot är han förvånad att förbundet inte förbundet informerat klubben om misstankarna.

– Jag kan tycka att om det finns misstankar så borde de inblandade klubbarna få någon slags signal så vi kan försöka bidra med information. Det här kan vara något vi får ta upp på nästa elitfotbollsmöte, säger han.

Avvaktar med polisanmälan

Svenska spel vet inte just nu hur de kommer hantera insatser och eventuella vinster på matchen utan man inväntar förbundets undersökning innan ett beslut fattas. Om förbundet går vidare med en polisanmälan beror på vad svaren från Uefa och fotbollsförbundets egen undersökning ger.

– Ur ett föreningsperspektiv är det beklagligt att det blir misstankar men vi kan inte blunda för det vi ser, säger Johan Tisell på Svenska spel.