Misstankarna om fixad match: ”Inget konkret”

Svenska spel kommer betala ut vinster för superettanmatchen

Foto: TT
FOTBOLL

Sportbladet skrev igår om att Svenska spel stoppat utbetalningarna på en match i superettan. Idag har Uefa kommit med en rapport om saken.

– Det fanns inget konkret att gå på som gör att man kan dra slutsatsen att den var manipulerad, säger presschefen på Svenska spel, Johan Tisell.

Matchen Brommapojkarna-AFC United den 19 april slutade 1-1 sedan AFC United, med en man mindre, kvitterat på tilläggstid. Svenska spel stoppade livespelet under pågående match då man konstaterat oddsavvikelser på större asiatiska marknader.

– Ja, vi stoppade det under andra halvleken, säger Johan Tisell, presschef på Svenska spel.

Via Svenska fotbollförbundet meddelades Uefa, Europeiska fotbollsförbundet, som har ett bevakningssystem när det gäller elitfotbollsmatcher. Idag kom rapporten om matchen i superettan.

– Det fanns inget konkret att gå på som gör att man kan dra slutsatsen att den var manipulerad, säger Tisell.

– Det fanns bara misstankar.

Betalar ut vinster

Vad gäller spelet som förekom på matchen – innan det stoppades – kommer det nu att behandlas som för vilken match som helst.

– Vi kommer betala ut vinster så fort som möjligt, de som har vinster får vinster, säger Tisell.

I fjol skakades superettan av flera matchfixningnsärenden. Ett mål mot en man som misstänks ha riggat en match mellan Gais och Värnamo är är uppe för Hovrättsprövning och även ett möte mellan Syrianska och Jönköping Södra polisanmäldes då den misstänktes vara uppgjord.

Polisutredning pågår

Även matcher 2013 i superettan står under utredning, Landskrona Bois slog larm till fotbollsförbundet och stängde av två spelare under slutspurten av säsongen efter misstankar om att ett par förlustmatcher inte ska ha gått rätt till. En polisutredning pågår fortfarande i fallet.