Allsvenska frossa eller ett olycksfall?

Östersund föll tungt mot ekonomiska krislaget Assyriska

Foto: Kenta Jönsson
FOTBOLL

Allsvensk frossa eller bara ett olycksfall i arbetet?

Det återstår att se, men Östersunds tränare Graham Potter fick garanterat ett och annat att tänka på efter dagens stjärnsmäll i bortamötet med Assyriska (2-4).

Förutsättningarna inför matchen kan jämföras med de som rådde inför tungviktsmötet mellan Mike Tyson och James ”Buster” Douglas i Tokyo 1990 – om det nu är någon som minns det…

Östersund i lysande form, med endast en förlust tidigare under säsongen (Varberg) och med en elva sprängfylld av självförtroende i jakten på serieledande Jönköping och en allsvensk plats.

Klasskillnad

Assyriska i ekonomisk kris, med krav på sig att jaga fram ytterligare en halv miljon kronor senast 31 augusti för att kunna säkra elitlicensen och undvika hot om division 1-spel nästa säsong. Därtill med en klar 3-1-förlust mot Värnamo i senaste omgången.

Allt det där spelade ingen som helst roll denna, för omväxlings skull, soliga eftermiddag på Södertälje Arena. 2-0 i hemmafavör i halvtid kunde, ja borde, ha varit det dubbla. Och 4-2 vid full tid var faktiskt smickrande siffror för tabelltvåan.

Brast på flera punkter

Östersund fick ingenting att stämma. Absolut ingenting. Det av alla motståndare så fruktade  passningsspelet hackade betänkligt matchen igenom och bakåt lämnade laget ytor i storleksordningen Gobi-öknen för hemmalaget att operera i.

Det brast, kort och gott, lite överallt.

Innerbacksbjässen Douglas Bergkvist klarade inte av att hålla ihop försvarsstyrkan.

De centrala mittfältarna Brwa Nouri och Fouad Bachirou, som har för vana att greppa tag i taktpinnen omgående och sen styra matcherna lite efter behag, gjorde sig skyldiga till massor av tekniska misstag och slog bort busenkla passningar i parti och minut.

Och anfallaren Jamie Hopcutt, som varit glödhet på slutet, körde fast i varenda sekvens och tappade till slut både inspiration och humör.

Ljuset i mörkret fanns på vänsterkanten i form av skyttekungen Michael Omoh, men inte ens nigerianens patenterade trollerinummer kunde rädda ÖFK denna gång.

Ingen panik – än

Frågan nu är hur Östersund tar denna smäll. Det är absolut ingen panik om man ser till tabelläget;

ÖFK har fortfarande mycket god marginal ned till det tredjeplacerade laget i serien. Men att släppa in  fyra mål i en och samma match svider säkert extra och kan ge upphov till ohälsosamma grubblerier.

Well, hur jämtarna reagerar på snytingen får vi besked om nästa veckoslut.

Då väntar BP hemma på Jämtkraft Arena.

Allt annat än tre poäng i den matchen skulle vara illavarslande.

Skyttekungen blev mittback

Assyriska använde helt rätt medicin mot sina (ännu) spelskickligare gäster. AFF – med Andreas  Haddad som innerback (!) eftersom det saknades alternativ på positionen – valde klokt nog att ta hem laget och sen satsa på snabba omställningar.

Dessutom gjorde Assyriska det som mycket väl kan bli säsongens vackraste mål – och hade dessutom  matchens särklassige spelare.

Kassen? En volleybomb från 25 meter signerad spelskicklige balansmittfältaren Fredrik Holster.

Liraren? Anfallsspetsen Gustavo Blanco, som dominerade ÖFK:s båda mittbackar fullständigt och som svarade för två målgivande passningar.

Frågan är vilken allsvensk klubb som hugger först på den argentinske targetbjässen, som förutom ett imponerande målsnitt (sex fullträffar på nio matcher) kan erbjuda såväl mjuka fötter, excellent spelförståelse som ett huvudspel i absolut toppklass.

Den som lever får se.

FAKTA

Assyriska–Östersunds FK 4–2 (2–0)

1–0 Mattias Genc (2), 2–0 Fredrik Holster (22), 2–1 Alex Dyer (56), 3–1 Alexander Nilsson (59), 4–1 Christopher Brandeborn (69), 4–2 Dragan Kapcevic (89).

Publik: 1 340.

Degerfors–Utsikten 1–2 (1–1)

0–1 Luka Mijaljevic (8), 1–1 Alexander Andersson (35), 1–2 Karl Bohm (73).

Publik: 2 565.

Ljungskile–AFC United 0–3 (0–0)

0–1 Chidi Omeje (56), 0–2 Chidi Omeje (74), 0–3 Chidi Omeje (90).

Publik: 897.

Ängelholm–Brommapojkarna 3–1 (2–0)

1–0 Eric Robert Pothast (16), 2–0 Rebin Asaad (42), 2–1 Seth Hellberg (55), 3–1 Piotr Johansson (65).

Publik: 617.