Rädda moderklubben – sedan skriva barnböcker

”Jag är inte riktigt typen som sitter stilla och gör ingenting”

FOTBOLL

Först ska Christian Wilhelmsson, 35, vara med och rädda Mjällby.

Därefter jobba vidare med sin agentverksamhet.

Och bli barnboksförfattare.

– Jag är inte riktigt typen som sitter stilla och gör ingenting, säger trebarnspappan.

Mjällby har haft en tuff första halva av superettan i år efter att ha åkt ur allsvenskan i fjol.

Men klubben hade en bra dag på transfermarknaden under tisdagen. Mjällby värvade anfallaren Teteh Bangura och fick Chippen Wilhelmsson att skriva på pappren som gör honom till professionell (nåja) fotbollsspelare igen.

– Egentligen skulle jag bara till Strandvallen och röra på mig och spela lite fotboll för några dagar sedan..., säger Chippen till Sportbladet efter tisdagens träning.

Vad fick dig att även vilja spela matcher?

– Det kändes okej och klubben frågade om jag ville. Sedan är det väl Oksana som har pushat mig lite mer. "Om du tränar kan du väl lika gärna spela matcher, så får barnen se lite fotboll också".

– Fast jag började fundera på om hon tyckte att jag tappat formen… Men matchvikten är samma som tidigare. Jag kan inte sitta still.

Få träningar efter avskedet

Christian Wilhelmsson har bara gjort tre träningar med Mjällby under de senaste dagarna efter att han la av i höstas.

– Jag visste inte om jag skulle kunna gå efteråt när jag åkte på första träningen. Men det känns helt okej och touchen på bollen tycker jag var överraskande bra. Så nu är jag tillgänglig för spel.

Klubben hoppas nog på lite mer.

– Ja, vi får se om jag håller ihop tills på söndag (Mjällby tar emot Sirius)...

– Trots allt är laget på rätt väg och formen bra med två segrar och tätt bakåt i tre matcher. Det ser lovande ut.

– Men går det fantastiskt bra kanske jag inte vill sluta igen, haha.

Hemma för familjen Wilhelmsson är Dubai, men långa perioder är de i huset i Hällevik eller i Karlstad där hustrun Oksana har sin familj.

Hur starkt har suget efter att spela fotboll varit?

– Inte alls så farligt. Jag har haft så fullt upp. Vi fick vårt tredje barn (sonen Lennox) i våras och jag har min business i Dubai.

Du har gett dig in i agentvärlden?

– Ja. Det har flutit på bra och varit mycket att göra. Jag har varit delaktig i en del affärer samtidigt som jag inte har kunnat jobba och resa så mycket med en nyfödd hemma. Men det har fungerat hittills med bra samarbeten på flera olika håll.

Några övergångar med svenska kopplingar…?

– Jag vill inte gå in på det närmare. Jag har bra kontakter med flera andra agenter, men framförallt med Daniel Majstorovic. Jag försöker skapa relationer och samarbeten och håller alla dörrar öppna.

– Jag försöker vara så korrekt som det bara går. Jag har erfarenheten själv av att det kan vara en väldigt smutsig business. Jag tror man kommer längst med att vara så rak som möjligt.

Flera järn i elden

Men Christian Wilhelmsson har fler, betydligt mer oväntade projekt på gång.

Jag har hört att du är på väg att bli barnboksförfattare?

– Det stämmer, det börjar ta lite fart. Jag har varit i Los Angeles och träffat folk som hjälper mig med det. Det har egentligen varit mest en hobby som nu är på väg att bli något riktigt roligt.

Barnböcker med inslag av science fiction. Stämmer det?

– Åt det hållet. Det är barnböcker, fantasi i en påhittad värld. Det har inget med fotboll eller det jag upplevt att göra. Det blir en illustrerad barnbok. Jag har en massa bilder och material som ska tecknas.

Spännande.

– Ja, det ska det bli, att få visa upp det. Det har varit något annorlunda för mig att hålla på med, att koppla ifrån fotbollen. Det var som när jag spelade mycket Xbox, för att komma bort från stress och press, bra och dåliga matcher, klubbyten. Då har jag gått in i min bubbla och skrivit i stället.

FAKTA

Chippen om...

...varför han spelar för Mjällby för minimiarvodet 3 000 kronor:

– I situationen som klubben är sportsligt och ekonomiskt skulle det kännas fel att ta betalt mer än det vad förbundet kräver. Men jag kanske ska börja med att begära in lönen från förra året...hahaha.

…hur han ibland tar sig till träningen:

– Det stämmer att jag har tagit min fyrhjuling dit. När jag stått hemma, haft bråttom och funderat på om jag ska ta bilen så har jag insett att vägen via stranden är snabbast. Så då har jag tagit fyrhjulingen. Det är ju så jäkla kul att köra i sanden!

…hur han håller kontakten med de tidigare landslagskompisarna:

– Det blir en hel del via Instagram och sociala medier.

Namn: Christian Wilhelmsson

Ålder: 35 år.

Familj: hustrun Oksana, barnen Naomi, 4, Leon-Prince, 2, och Lennox, 5 månader.

Klubbar: Mjällby, Stabaek, Anderlecht, Nantes, Roma, Bolton, Deportivo La Coruna, Al-Hilal, Al-Ahli, LA Galaxy, Baniyas.

Landskamper: 79 A- och 16 U21 för Sverige.