”Vi ska till Allsvenskan”

Nu har Assyriska bestämt sig

FOTBOLL

Han fick inget nytt kontrakt med Kalmar FF och tvekade inte när Assyriska ringde trots att en återkomst i Brage lockade.

Nu väntar en ny utmaning för Mikael Eklund, 28.

– Vi ska upp till Allsvenskan, på ett eller annat sätt, säger han till Fotbollsverige.se.

Foto: BILDBYRÅN
Mikael Eklund.

Med storvärvningar som Magnus Bahne, Haris Laitinen, nämnda Eklund och Stefan Batan är målsättningen lika solklar som den SM-guldmeriterade dalmasen uttrycker det. Efter fjärde plats i Superettan 2008 och kvalförlust förra året är det en topp två-plats som gäller för Södertälje-laget. Mikael Eklund är lika övertygad, även om han har dålig koll på de andra lagen i serien.

– Vi kommer att ha fullt fokus på vårt spel och ska göra allt i vår makt för att finnas med i toppen i alla fall, säger han.

– Ni experter säger att Sundsvall och Hammarby väntas tillhöra toppen och de höll vi jämna steg med i träningsmatcherna. Förutom 2000 med Malmö och Djurgården så är nog det här den starkaste årgången serien haft så det blir tufft och säkert svårare än vad många tror.

Har lagt skadorna bakom sig

Den hårdföre och vänsterfotade försvarsspelaren har nyss kämpat sig tillbaks från sin andra korsbandsskada. Ifjol spelade han bara två tävlingsmatcher med Kalmar FF innan olyckan var framme och mer än ett halvårs frånvaro väntade, precis som 2004.

– Jag har lagt det bakom mig och kör framåt igen. Jag behöver inte prata om det, utan jag ser framåt nu och det känns bra. Det är det viktigaste.

Det var enda frågan som fick Eklund att tystna en aning. Annars är det en Kalmar FF-lik öppenhet som råder och Eklund funderingar ingående kring huruvida Hammarby kommer att klara av den enorma press de ställs inför, och hur viktigt det är med en bra start på säsongen.

– Kan ju se på Norrköping som fick en tuff öppning förra året. Det underlättar ju i fortsättningen med en bra start.

Hur kommer det sig att du hamnade i Assyriska?

– Jag fick inte mitt kontrakt i Kalmar förlängt och när Rikard Norling ringde var det inte mycket att tänka på. Inget ont om Kalmar men där har de haft ett och samma spelsätt i många år som har fungerat och skillnaden med Assyriska är att det är ett mycket mer spelförande lag med tanken att bygga upp mer bakifrån, att jämföra i Kalmar där spelet mest var på motståndarnas planhalva. Jag kände att jag ville ha något helt nytt efter sju år i Kalmar och det är ju helt nytt även med den här föreningen. Så känns väldigt inspirerande.

Det snackades en del om Brage också, hur nära var du att återvända dit?

– Det var ju i den klubben jag har fått min fotbollsutbildning och när de gick upp i Superettan så var det såklart ett alternativ. Jag pratade lite med tränaren och kände att det skulle vara skoj att spela i Brage igen, men när Assyriska hörde av sig var det inte mycket att tänka på. Det blir ju en annorlunda satsning i Assyriska.

Bitter kvalmiss förra året

Satsningen präglas förstås av att Assyriska vill upp i Allsvenskan igen, ett mål som var klart uttalat redan under fjolåret där laget föll på den absoluta mållinjen – i kvalets förlängning mot Djurgården.

– Jag såg matchen på tv och Djurgården var bättre på slutet, så var det bara. Hela föreningen vill ta en av de här två platserna och gå upp till Allsvenskan för första gången av egen kraft, det är det som har genomsyrat hela arbetet.

Assyriskas hittills enda plats i högsta serien 2005 tilldelades laget efter att Örebro SK inte klarade av elitlicensen. Det motiverar förstås suget efter en "riktig" allsvensk plats ytterligare. Och motiverar också de många stora värvningar klubben lyckats ro i hamn där den kanske störste inte nämnts förrän nu – A-landslagsmeriterade Ceyhun Eris.

– Sett honom på träningar och han fick spela i matchen här igår (måndags). Det är inte så att han går in och gör som han vill utan han jobbar bra och spelar en effektiv fotboll. En riktigt bra förstärkning för Assyriska kan man säga.

Den turkiske mittfältaren, mittbacken från Dalarna och alla de andra Assyriska-spelarna i Södertälje. Alla drar de mot samma slutmål – Allsvenskan.

Daniel Olausson, Fotbollsverige.se