Pavey: Jag är byggd som Ryan Giggs

36 år gammal – nu är AIK-ikonen klar för Assyriska

Foto: Bildbyrån/AP
FOTBOLL

För att nå allsvenskan plockar Assyriska in en 36-årig britt.

Låter det som en trött värvning så vet du helt enkelt för lite om Kenny Pavey.

– Bli inte lurad av åldern, jag kommer vara mest vältränad i laget, säger han.

Karriären kunde ha varit över för fyra år sedan. Kenny Pavey lämnade AIK och skrev på för Ljungskile, vilket många såg som en nertrappning. Kenny tvekade också. Var allt på väg att ta slut?

27 maj 2012 skingrades tvivlen. Pavey flyttade upp från högerkanten till anfallet och gjorde alla tre mål när Ljungskile slog Assyriska med 3–1.

Efter säsongen flyttade Pavey till Öster och därifrån tillbaka till AIK i två säsonger.

Nu är Kenny 36 år, den kommande säsongen fyller han 37, men kroppen har knappt åldrats. Därför tackade han ja när Tor-Arne Fredheim, som var tränare för Ljungskile 2012, ringde och erbjöd ett ettårskontrakt med förra årets tabellfyra Assyriska.

"Bli inte lurad av åldern"

– Klubbens förslag kryssade i alla mina rutor. Jag vill inte vara för långt bort från familjen utan vara nära Stockholm. Jag har jobbat med Tor-Arne förut. Klubben har bra planer för laget och framtiden. Allt var positivt, säger Pavey.

Är det dags att bli skyttekung igen?

– Senaste gången jag var i Superettan gjorde jag nio mål på arton matcher fast jag inte var i toppform när jag kom. Jag spelade både till höger och anfallare. Jag vet inte vilken position jag ska spela på, men jag kommer vara en poängspelare. Jag vet det.

Vad ska Assyriskafansen förvänta sig av en 36-åring?

– De kan förvänta sig en spelare från allsvenskan som har spelat i Europa. Bli inte lurad av åldern, jag kommer vara mest vältränad i laget.

Du orkar än?

– Fansen kommer se mig springa upp och ner, upp och ner. De kommer fråga: vad är det som händer? En del har bett mig att inte sluta än, men det behöver man inte be om. Jag vill inte sluta.

Är frågorna tröttsamma att svara på?

– Jag går ner en liga, men jag får samma frågor som förra gången. Folk tvekar. Förut sa man att det var över. För att vara ärlig trodde jag kanske det själv också men jag kom tillbaka till den största klubben i Skandinavien. Vi vann nästan ligan igen. Det ger självförtroende.

... så nu?

– Nu tar jag frågorna med en nypa salt. Du får mycket energi av mig. Jag är mer än min ålder.

"Jag kommer för att vinna"

Är du anfallare igen?

– Det är upp till tränaren. Jag tycker att jag är effektiv framåt. Jag tror att Tor-Arne ser mig främst som högermittfältare, men han vet att jag kan spela striker.

Nästa höst är du 37. Ska du fortsätta efter det här kontraktet?

– Vi får se vad jag och klubben känner.

Men förväntar du dig att spela till du är 40?

– Jag har ingen aning, men fotbollen är annorlunda nu. Kan Paul Scholes och Ryan Giggs pensionera sig och sedan komma tillbaka till en av de största klubbarna i världen så kan jag också fortsätta. Jag är byggd som Giggs och spelar på en liknande position. Min ålder stör inte mig. Huvudsaken är om jag har hjärtat för det.

Och det har du?

– Det har jag. Jag har pratat med spelare som har slutat, de säger att hjärtat inte var där länge. Men jag älskar sporten. Jag kommer inte till Assyriska för att spela. Jag gör det för att vinna.

Vinna?

– Ja. Matcher, ligor, popularitet, vänner.