Allsvenska tabellen kan räknas om helt

Åtvidaberg kan förlora alla matcher med 0-3

Foto: TT
Åtvidabergs Mohammed Abubakari, till vänster i bild, uppges ha spelat utan arbetstillstånd. Nu kan Åtvidaberg straffas hårt.
FOTBOLL

Åtvidaberg har spelat Mohammed Abubakari trots att 28-åringen saknar arbetstillstånd, skriver Fotbollskanalen.se.

Nu kan klubben förlora alla sina poänggivande matcher med 0-3 och den allsvenska tabellen därmed räknas om.

– Jag vet inte vad det är som har gått snett. Vi håller på och undersöker det just nu. Jag hoppas jag kan ge en förklaring senare, säger Åtvidabergs sportchef Mats Karlsson till Sportbladet.

Mohammed Abubakari har spelat 90 minuter i Åtvidabergs samtliga fem matcher i årets allsvenskan. Fem matcher som inbringat totalt åtta poäng.

”Båda tillstånden har löpt ut”

Men nu skriver Fotbollskanalen att Abubakari, och lagkamraten Emmanuel Dogbe som ännu inte spelat någon minut, saknar arbetstillstånd.

– Det tillståndet som båda två har haft har löpt ut och man har inte ansökt om något nytt. Det betyder att ingen av dem får lov att spela matcher, säger Migrationsverkets pressinformatör Guna Graufelds till fotbollskanalen.se.

Åtvidabergs sportchef Mats Karlsson kan för Sportbladet inte svara på om klubben sökt nya arbetstillstånd för spelarna.

– Jag vet inte vad det är som har gått snett. Vi håller på och undersöker det just nu. Jag hoppas jag kan ge en förklaring senare, säger Karlsson.

Nu kan Åtvidaberg fråntas samtliga sina åtta poäng och istället dömas som förlorare med 0-3 i alla fyra matcher de tagit poäng i. Svenska fotbollsförbundets Disciplinnämnd ska nu avgöra om det finns speciella omständigheter som kan förmildra straffet till böter.

”Kan finnas omständigheter”

– Det är Disciplinnämnden som gör bedömningen. Men grunden är att du förlorar poängen som spelaren har spelat i, men som sagt: det kan finnas omständigheter. Så som det blir om laget förlorar poängen så ändras resultaten till 0-3 till de andra lagen om inte lagen har vunnit med mer, säger Tävlingskommittens ordförande Gerhard Sager till fotbollskanalen.se.

Om Åtvidabergs fråntas sina poäng innebär det att Elfsborg går upp på samma poäng (13) som serieledaren Malmö FF, Kalmar går från nio till elva, Falkenberg avancerar förbi både Halmstad och Helsingborg och Gefle går upp jämsides med AIK.

IFK Göteborgs 5-0-seger mot Åtvidaberg kvarstår oavsett som just 5-0.

FAKTA

Om tabellen räknas om:

(nuvarande placering inom parentes)

1. (1) Malmö FF 13

2. (2) IF Elfsborg 13

3. (4) Kalmar FF 11

4. (3) BK Häcken 9

5. (5) Djurgården 8

6. (6) IFK Göteborg 8

7. (7) Örebro SK 8

8. (8) IFK Norrköping 8

9. (11) Gefle IF 7

10. (10) AIK 7

11. (14) Falkenbergs FF 6

12. (12) Helsingborgs IF 4

13. (13) Halmstads BK 4

14. (15) Brommapojkarna 2

15. (16) Mjällby AIF 2

16. (9) Åtvidabergs FF 0

Tidigare fall:

+ I oktober 2004 upptäcktes att Malmö FF:s brasilianske stjärna Afonso Alves spelat utan gällande arbetstillstånd i fem månader. Han hade dock fått ett speltillstånd från Svenska fotbollförbundet.

+ Efter det beslöt förbundet att spelare utan arbets- och uppehållstillstånd ska betraktas om okvalificerade.

+ Både Afonso och Malmö FF:s personalchef åtalades för brott mot utlänningslagen. De friades dock av tingsrätten, som ansåg att båda missuppfattat Migrationsverkets rutiner i samband med att brasilianaren fick ett nytt pass.

+ 2009 spelade Gais brasilianare Wanderson flera matcher utan arbets- och uppehållstillstånd. Gais friades eftersom Migrationsverkets ansåg att han från att ansökan skickades in den 17 september hade uppehålls- och arbetstillstånd och därmed inte var en okvalificerad spelare.

(TT)