Det är dags att ta kontroll nu, SvFF

Så ska allsvenskan undvika ännu fler pinsamma missar

Foto: Bildbyrån
Santos och Zatara jublar tillsammans med Mohammed Abubakari efter den sistnämndes 2–0-mål mot Elfsborg. Nu står det klart att han spelade utan giltigt uppehålls- och arbetstillstånd.
FOTBOLL

Första reaktionen, nej, inte igen.

Sedan uppgivenheten i hur lite svenska klubbar värdesätter ett papper som andra är beredda att riskera livet för.

Efter Åtvidabergs fiasko med uppehålls- och arbetstillstånden måste Svenska Fotbollförbundet antingen göra en kraftig markering – eller själva tar över kontrollen.

När undertecknad och Sportbladet avslöjade först 2004 att Afonso Alves, Malmö FF och Pa Dembo Touray, Djurgården, och sedan även Wanderson, Gais, 2009, spelat utan gällande uppehålls- och arbetstillstånd, ändrades reglerna.

En uppstramning skulle ske, det skulle bli ordning på torpet. 

För att en icke EU- eller EES-spelare (som Mohammed Abubakari, Åtvidaberg) ska få speltillstånd krävs även en kopia på ett beviljat uppehålls- och arbetstillstånd till Svenska Fotbollförbundet.

Men ansvaret att förnya uppehållstillståndet när det går ut ligger på klubben/arbetsgivaren. Det godkända speltillståndet finns kvar sedan tidigare.

Resultatet: en skandal, i år igen.

Under 2011 och 2012 tog 14 700 syriska flyktingar i många fall stora risker, lämnade kriget och kom till Sverige.

Hårt straff – eller ta ansvar

För dem är ett beviljat uppehållstillstånd en garant om att kunna leva i fred under åtminstone några år.

I allsvenskan i fotboll kommer bristen på det pappret sannolikt inte värderas högre än några tusenlappar i böter för Åtvidaberg.

Var är skämskudden?

SvFF:s regler är nu ändrade så att en klubb som deltagit med en obehörig spelare inte nödvändigtvis behöver drabbas av poängavdrag om det skett ”endast till följd av ett administrativt misstag”.

Testa det om du glömmer att besikta bilen i tid eller riskerar körkortet efter att ha trampat för hårt på gasen.

– Det var ett administrativt misstag.

För att verkligen betona hur viktigt det är att svensk elitfotboll även spelar efter det civila samhällets regler och lagar måste antingen SvFF döma Åtvidaberg hårt med poängavdrag (vilket vi i majoritet i grunden tycker är fel) i avskräckande syfte – eller helt enkelt själva ta över kontrollen att spelarna verkligen har gällande uppehållstillstånd.

SvFF har ett datasystem kallat Fogis. I detta anmäler klubbarna bland annat sina trupper innan match. Om jag förstått det rätt så reagerar Fogis från och med i år om ett lag försöker ställa upp med en spelare som är avstängd efter för många varningar. 

Bra.

2014 borde svensk fotboll, alltså klubbarna, SEF och SvFF, gemensamt visa att man respekterar innebörden av ett giltigt uppehålls- och arbetstillstånd lika mycket som gula eller röda kort. 

För in uppgifterna om uppehålls- och arbetstillstånd i Fogis så att de likställs med varningar och utvisningar.

Allt annat vore ytterst pinsamt.