Åtvids glädjebesked – kan slippa straff

"Det är upp till klubbarna"

Foto: TT
Åtvidabergs Mohammed Abubakari, till vänster i bild, uppges ha spelat utan arbetstillstånd.
FOTBOLL

Kan Åtvidaberg slippa straff trots två spelare utan arbetstillstånd?

Enligt disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger är det möjligt.

– Det är upp till klubbarna. Vi avvaktar om det kommer in en anmälan, säger han till Expressen.

I onsdags avslöjade Fotbollskanalen att Åtvidaberg-spelarna Emmanuel Dogbe och Mohammad Abubakari saknar arbetstillstånd. Konsekvensen kan bli att Åtvidaberg straffas och förlorar de åtta poäng man hittills plockat fem omgångar in i allsvenskan.

I dag menar dock disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger att antingen Gefle, Åtvidabergs senaste motståndare, eller Svenska Fotbollförbundets egen disciplinnämnd måste göra en anmälan. Annars kan ”Åtvid” slippa straff.

– Det finns en teoretisk möjlighet för oss att upprätta en anmälan, men vår inställning är att det är upp till klubbarna. Vi avvaktar om det kommer in en anmälan och sedan behandlar vi den, säger Tallinger till Expressen.

”Beror på vilken bärighet”

Niklas Bodell, kommunikationschef på förbundet, berättar hur processen går till.

– Först ska våra jurister samla in fakta och göra en granskning av det här ärendet. Sedan överlämnar de granskningen till disciplinnämnden, som i sin tur fattar beslut huruvida de vill initiera ett ärende eller inte. Efter det låter man klubbarna yttra sig. Men där är vi inte ännu, och innan dess finns inte mycket som vi på förbundet kan säga, säger Bodell till Sportbladet.

Om ingen anmälan kommer in från Gefle, klarar sig Åtvidaberg undan straff?

– Det beror på vilken bärighet som det här underlaget har för disciplinnämnden att initiera ett ärende.

"Otroligt olustig situation"

Gefles sportchef Hasse Berggren säger till Expressen att hans klubb inte tänker göra en anmälan.

– Det är en otroligt olustig situation, men vi kommer inte att anmäla. Vi vill att serien ska avgöras på planen, inte bakom skrivbord.

Samtidigt hoppas Åtvidaberg att Mohammed Abubakaris påstående om att han har ett grekiskt pass stämmer. Det skulle innebära att han som EU-medborgare slipper kravet på arbetstillstånd.

– Just nu har vi inte kunnat få något bekräftat. Vi väntar på svar från de grekiska myndigheterna, så jag vet inte om det stämmer än, säger klubbens tillförordnade ordförande Tom Skarin.

”Åtvid” ligger just nu på nionde plats med två vinster, två oavgjorda och en förlust.