”Inte kul att möta BP i premiären”

Foto: IDROTTSFOTO
KLICKA PÅ BILDEN FÖR FÖRSTORAD VERSION!
FOTBOLL

I dag fortsätter Sportbladets nedräkning med alla lag, dag för dag – och med kommentarer från motståndarlagens tränare. Dessutom får du en lagbild att ladda ned.

I dag: Brommapojkarna som utan någon som helst press gör entré i fotbollens finrum.

AIK

Nebojsa Novakovic, ass. tränare.

– De har ett bra läge. Det är ingen som tror på dem . Med de unga spelarna kan de kanske överraska. Det är ett minus att de inte får spela på egna arenan. Thomas Lagerlöf har jag spelat med, jag vet vad han kan. Det blir en jätteviktig spelare. Vi mötte dem nyligen och vann med 5–0, men de siffrorna speglar inte matchbilden. Fram till första målet så var det en riktigt jämn match.

ÖREBRO

Patrick Walker, tränare.

– Brommapojkarna har överraskat många bara genom att gå upp. De har en del fina grunder med sig och jag tror inte att det är så givet att man kommer att åka ur som många tror. De flesta som går upp klarar faktiskt att etablera sig. De blir i alla fall väldigt spännande att följa i år.

KALMAR

Nanne Bergstrand, tränare.

– De är oerhört nederlagstippade och genom åren är det många av de nederlagstippade lagen som har gjort bättre ifrån sig än vad folk har trott. BP får kämpa för att hänga kvar, men det är stora chanser att de ändå klarar av det i slutändan. Skadan på Bergtoft var ett avbräck, det är en duktig spelare.

DJURGÅRDEN

Paul Lindholm, ass. tränare.

– BP har slagläge skulle jag vilja säga, men jag tror att de får slåss för sin existens. De är beroende av en bra start och det brukar nykomlingar få. Vi möter dem i första omgången och det tycker jag inte är sådär jätteroligt. Sedan har BP en nackdel av att de inte har spelat i allsvenskan förut, det saknas erfarenhet i laget.

GAIS

Roland Nilsson, tränare.

– De påminner en hel del om oss när vi kom upp. De kommer säkert att bjuda tufft motstånd även i allsvenskan. Vi har alltid haft tuffa matcher mot Brommapojkarna i superettan. Jag förväntar mig detsamma nu.

GEFLE

Per Olsson, tränare.

– De har gjort ungefär som vi gjorde och behållit stommen i laget vilket borgar för en viss stabilitet. Nackdelen är att de får spela på bortaplan så mycket. Att de blev av med Stefan Bergtoft var ett stort avbräck. Summan av truppen som avgör. Man behöver bra spelare även utanför startelvan. Thomas Lagerlöf blir viktig och jag blir inte överraskad om Joakim Runnemo gör väldigt bra ifrån sig.

HALMSTAD

Jan Andersson, tränare.

– Jag tror nog på undre halvan för BP. De hade otur att Stefan Bergtoft blev skadad och att de inte får spela hemma är definitivt en nackdel. Det finns alltid ett viss mått av trygghet hemma. Att de gick upp var väldigt stort.

HAMMARBY

Tony Gustavsson, tränare.

– BP och Classe har ju en underbar fördel gentemot andra lag. De får spela helt utan press på sina axlar. De har allt att vinna. De spelar ett rakt 4–4–2 med snabba omställningar och jag tror inte att de behöver förändra sin spelidé vilket är en fördel. De har dock en tunn trupp och det finns frågetecken både för spetsen och bredden. Att Stefan Bergtoft gick sönder var ett stort avbräck.

MALMÖ FF

Sören Åkeby, tränare.

– Det är helt fantastiskt att Brommapojkarna går upp i allsvenskan med de förutsättningar som finns i klubben. Men nu får de det svårt. Truppen är full av unga nya spelare som inte är etablerade. Stefan Bergtoft känner jag väl och det är en mycket duktig spelare som de hade behövt i sin trupp.

HELSINGBORG

Stuart Baxter, tränare.

– BP imponerade på mig med sitt kval-

avancemang mot Häcken. Kan nu spela avslappnat, utan press och nerv. De blir säkert besvärliga att möta inledningsvis. Sedan är det givetvis en viss skillnad på allsvenskan och superettan och de har inte så mycket allsvensk erfarenhet. De har några spelare som varit med förut som blir viktiga med sin rutin.

ELFSBORG

Magnus Haglund, tränare.

– Det är en god situation för Brommapojkarna. De är helt utan press och ingen förväntar sig något av dem. Starten blir väldigt viktig. Det är då man kan plocka poäng som nykomling när ingen har kartlagt laget särskilt noga. De saknar allsvensk erfarenhet och det är väldigt svårt att bli etablerad i allsvenskan. Men vi ska komma ihåg att de är fyllda av självförtroende efter kvalsegern.

GÖTEBORG

Stefan Rehn, tränare.

– De har inte gjort några stora värvningar precis och jag tror att de kan få det tufft. Claes är en duktig tränare och han vet vad det handlar om nu när laget ska spela i allsvenskan. Har inte heller något tungt ok att bära på, men som sagt. Tufft får de det.

TRELLEBORG

Conny Karlsson, tränare.

– BP kommer att få slita för att hänga kvar. Claes har ett ungt och utvecklingsbart lag till sitt förfogande och kan de unga spelarna ta ett rejält kliv så kan det faktiskt bli ganska så bra i slutändan. De har givetvis ingen press på sig. Hänger de bara kvar så har de gjort det otroligt bra och då är nog alla väldigt nöjda.

Så säger experterna:

Trolig startevla:

Läs också:

Enkät: , Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM