’Ingen i Sverige vill ha upp oss’

Här firar Bojan och BP uppflyttningen till allsvenskan: Är fantastiskt

1 av 3
Firade uppflyttningen i natt Brommapojkarna är klara för allsvenskan 2013 – det firade laget i Gamla stan i Stockholm i natt.
FOTBOLL

På en sportbar står 25 ­segerrusiga BP-­spelare och tjoar över avancemanget till allsvenskan.

Men särskilt många ­utanför lokalen lär inte ­jubla, tror Bojan Djordjic, 31.

– Fotbollssverige ­kommer att reagera ­negativt. De vill inte ha upp oss, säger han.

”Halmstad, hallå-hallå-hallå? Halmstad, hallå-hallå?”.

Ramsan skallrar på sportbaren när klockan närmar sig 23. Ett par timmar tidigare satt spelarna och såg Assyriska slå Halmstad med 2–1, vilket medför att BP är klart för allsvenskan med en omgång kvar av Superettan, men nu står de på stolar och bänkar. De stimmar. Luften är het och luktar salt.

”Gäller att utveckla”

Vid baren, lite lugnare än de yngre spelarna, hänger Bojan Djordjic.

– Det är fantastiskt kul att få vara med på resan med så bra talanger och äldre spelare man känt sedan man var liten, säger han.

Stannar du och spelar i allsvenskan nästa ­säsong?

– Ja, jag kommer vara här tills jag är 45 ungefär. Sedan får jag se.

Djordjic kom i somras men har hittills inte slagit sig in i startelvan. Ändå är han en av de äldre spelarna som klubbdirektör Ola Danhard tycker behövs i allsvenskan.

– Det gäller att bygga på det man har och utveckla det ännu mer, säger han.

BP har de målrikaste matcherna bland Superettans topplag. De har seriens skyttekung i Pablo Pinones Arce och 15 spelare i truppen som är födda på 90-­talet. Ändå tror inte ­Bojan Djordjic att deras återkomst i allsvenskan uppskattas runtom i landet.

– Fotbollssverige kommer att reagera negativt. De vill inte ha upp oss. De kommer att säga att vi inte har några supportrar, att vi spelar på konstgräs, säger han.

Finlir eller brunkarlag?

Vad svarar du?

– Vill vi utveckla unga spelare? Vill folk ha fin fotboll eller ett brunkarlag med mycket folk på läktaren? Vi är aldrig avskydda, men folk vill inte ha upp oss.

Håller ni för allsvenskan?

– Fråga mig det nästa år vid den här tidpunkten så ska jag ­svara.

Så här ska BP överleva allsvenskan

1. Handla försiktigt!

Laget vann 300 000 kronor i bonuspengar för att de var bäst i Superettan på att mönstra yngre spelare. Ändå finns ingen akut tanke på att värva en spelare för pengarna. Enligt Ola Danhard ska laget inte köpa många spelare för att klara allsvenskan.

2. Låt talangerna spela!

Klubben värderar det symboliska i att mönstra egna talanger i A-laget för att visa att vägen är öppen hela vägen till allsvenskan. Trots att pressen ökar på varje person kommer flera av 90-talisterna spela varje omgång.

3. Lita till att de unga blir bättre!

Danhard betonar att man inte ska skrämmas av att andra lags trupper ser starkare ut. Spelare som Ludwig Augustinsson (18 år), Nabil Bahoui (21) och Serge-Junior Martinsson Ngouali (20) spelar i stort sett alla matcher och kommer bli en nivå bättre till nästa säsong.