Ska göra mål som Spanien

Axéns tv-tittande ska hjälpa Gais: Får mycket inspiration

Foto: FOTO: SCANPIX
Alexander Axén.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Tränaren från Örebro, som håller på AIK, vill att Gais ska göra mål – som Spanien.

– Jag ser två, tre matcher om dagen och får mycket inspiration därifrån, säger Alexander Axén, 38.

Örebro SK gjorde en bra höstsäsong i allsvenskan. Mycket av framgången grundlades hemma framför familjen Axéns 50-tums tv.

Gais har värvat en extremt fotbollsintresserad tränare.

– Jag tittar på allt. Det finns dagar, även om man inte tror det, när det inte sänds så många livematcher. Då har jag inspelade matcher att se på istället. Två, tre matcher om dagen blir det.

Det låter som det blir väldigt mycket fotboll?

– Ja, så är det. Men det har varit värre. Det var tur att jag träffade min sambo, Lina. Innan det hade jag inget liv. Då var det bara fotboll, ­haha.

Spanien fascinerar

Vad tittar du efter när du ser alla dessa matcher?

– Jag tittar på hur ett lag försvarar sig mot en viss typ av anfallsfotboll. Jag letar efter saker som man kan använda som tränare. Speciellt fasta situationer är intressanta. Att se hur Spanien ställer upp och lurar Sverige vid hörnorna, både i kvalet och EM-slutspelet, är fascinerande.

Behöver Gais jobba med sina fasta?

– Absolut. Det är det många lag som behöver. I Örebro hade vi 1–5 i fasta situationer fram till EM. Under uppehållet jobbade vi stenhårt med det och efter EM hade vi 14–6. Det ger många poäng om man är bra på fasta.

– Mot Gais hemma vann vi med 1–0 på en hörna...

Den närmaste tiden blir det ännu mer tv-tittande för Alexander Axén.

Föredrar 4–3–3

– Eftersom Gais spelare är lediga till början på januari ska jag försöka se så många Gaismatcher som möjligt för att få en uppfattning om laget. Sedan får det gå någon månad innan jag kan säga vad vi behöver för nyförvärv.

Däremot vet Axén redan vilket spelsystem han föredrar.

– Jag är en 4–3–3-tränare. Jag tycker det är ett modernt sätt att spela fotboll. Man kan med små justeringar ­göra ändringar. Man är starkt centralt men kan ändå ha ett bra kantspel.

Demokratisk

Vad gör dig till en bra tränare?

– Sånt är svårt för mig att uttala mig om, men jag hoppas jag har en bra, demokratisk ledarstil och ett engagemang som smittar av sig – att jag kan få fram de viktiga sakerna på rätt sätt.

FAKTA

Ålder: 38 år. Familj: Sambon Lina, barnen Agnes, 6 och Lilly, 3 månader. Klubbar som tränare: Rynninge IK 2000–2007, IK Start, Norge­ 2007, assisterande tränare Örebro 2008. Övrigt: Har ett nära samarbete med Benny Lennartsson. Aktuell: Har skrivit ett treårskontrakt som tränare för Gais.

ARTIKELN HANDLAR OM