Försäsongen – en vetenskap

Allsvenska lagen satsar på teknik och individuell träning

Foto: ROGER LUNDSTEN
TEKNIKENS UNDER Gais är ett av lagen som tar tekniken till hjälp vid träningen. Här övervakar Magnus Pehrsson och Patrik Johansson hur det går för killarna.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Analyser av pulskurvor, syreskulder, aerob kapacitet och styrketester.

Den allsvenska försäsongsträningen har blivit en hel vetenskap.

– Det finns mer resurser och organisationen kring lagen har blivit bättre, säger Gais nye tränare Magnus Pehrsson.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Varje steg registreras.

Stormen Tuva drar in från väster och träden kring Gais-gården hukar sig förskräckt innan de ger upp och svingar loss i vindarna.

På konstgräset är det också fart och fläkt.

Lagets fystränare Matti Demegård driver på konditionsträningen och bredvid kan tränarna Magnus Pehrsson och Patrik Johansson se hur spelarnas puls reagerar.

Den allsvenska försäsongen är numera långt från en kollektiv löptur i skogen.

Individanpassar mer

Träningen är vetenskaplig, mer individuellt inriktad. Att träna pulsbaserat är absolut ingen nyhet, men analysen som sker av uppgifterna är mer noggrannare än någonsin. Dessutom har fler lag skaffat sig redskapet.

Fystränaren har fått en nyckelroll i de allsvenska lagen och veckorna inför den allsvenska premiären är deras viktigaste tid.

– Tidigare tränade man väldigt mycket kollektivt. Tankarna på att individanpassa har kommit mer och mer. De allsvenska klubbarna har ju halkat efter internationellt, säger Matti Demegård.

Handlar om resurser

Det är en resursfråga, men också en kunskapserfarenhet.

– När det gäller att använda den vetenskap som finns och den forskning som gjorts så har vi varit lite för försiktiga, säger Matti.

Har man varit rädd att förändra?

– Jag tror att man har tänkt på att vi kör på vårt gamla.

Gais-tränaren Magnus Pehrsson har en lång erfarenhet av spel i allsvenskan. Han har sett utvecklingen.

– Vi körde tester i Blåvitt för tio år sedan också när jag var där, men spelarna fick aldrig veta hur man skulle använda resultaten. Nu försöker vi tala med spelarna för att de ska veta varför de behöver träna på vissa saker, säger Magnus Pehrsson.

Paul Lindholm, tränaren i Djurgårdens IF, tycker också att det gått framåt.

– Man har blivit mer och mer medveten. Man kan lägga tid på det som varje enskild spelare behöver. Men fortfarande finns det mycket att ändra på, säger han.

Utvecklat kravprofiler

I Gais satsar man hårt på positionsanpassad träning även fysiologiskt. Tränarteamet har utvecklat kravprofiler för alla positioner.

– Våra kantspelare till exempel behöver bra uthållighet och snabbhet. Det är svårt att hitta de spelartyperna, Fredrik Ljungberg är unik för att han har det, säger Pehrsson.

Inför årets allsvenska premiär är det extra viktigt att vara fysiologiskt förberedd, EM-uppehållet gör att det blir mycket matcher på kort tid.

FAKTA

GAIS

Upplägg: Nytt tränarteam, nya idéer. Fokus på positionsanpassad träning, så varje spelare utvecklar de kvalitéer som behövs för just sin position. Styrketräningen inriktad på funktionell styrka och bålstabilitet.

Pass: Har kört åtta pass på försäsongen, innan träningsmatcherna nu dragit igång.

Ungefär hälften fys/styrkeinriktat, hälften fotbollsträning.

Vetenskapstänk: Har börjat med pulsmätning, mäter i realtid och gör analyser efteråt för att se så belastningen ligger rätt.

AIK

Upplägg: Samma inriktning som tidigare med tuff fys på försäsongen, men nu eget gym vilket gör att de kan köra de övningar som man verkligen vill göra.

Pass: Har gått in i fas med träningsmatcher, alla får spela en match. Fördelningen på sex–åtta pass är 50 procent styrka/fys och hälften fotboll.

Vetenskapstänk: Med Thomas Lindholm som fysansvarig ligger AIK redan i spets vad det handlar om att överföra vetenskap till den dagliga träningen. Pulsbevakning självklart, precis som styrketester.

HALMSTAD

Upplägg: Ny fystränare Anders Lindsjö med en bakgrund inom styrkelyft som aktiv samt andra lagidrotter som fystränare. Fotbollsfunktionell styrketräning, konditionsträning med boll.

Pass: Tre fys, ett skadeförebyggande, fem-sex fotboll.

Vetenskapstänk: ”Vi har varit i vetenskapsland och testat med GPS-teknik hur spelarna springer, men i år ägnar vi oss åt fotbollen” säger tränaren Jan Andersson. Han bygger konditionsträningen på erfarenhet och kör den med boll.

ELFSBORG

Upplägg: Henrik Dagård har från i år hand om både styrketräning och den rena konditionsträningen, som man ökat för att höja syreupptagningsförmågan snabbt på spelarna. Positionsanpassad fys.

Pass: Två–tre styrkepass, två konditionspass utan boll, ett pass med konditionsspel, fem rena fotbollspass.

Vetenskapstänk: Högt. Har börjat med ett nytt pulsmätningssystem där pulsen mäts i realtid och där andra värden som pulskurva, syreskuld, energiförbrukning analyseras efteråt.

HELSINGBORG

Upplägg: Uefacupen innebär att HIF får en förkortad försäsong och har lagt upp träningen efter det. Tidigt träningsläger på La Manga.

Pass: Åtta. Två med fys, resten med boll, plus individuell träning.

Vetenskapstänk: Kör vidare på sin modell där konditions-träningen sker med boll, styrketräningen inriktad på stabilitet och funktion. Pulsklockor är självklart och analyser sker både under och efter ett träningspass.

DJURGÅRDEN

Upplägg: Fokus ligger fortfarande på att förbättra spelarnas fysiska värden vilket präglar fotbollspassen. Inriktningen går mer över till teknik/taktik.

Pass: Två styrkepass med skivstång, två pass funktionell styrka med boll, balansplattor, brottning, sex fotbollspass.

Vetenskapstänk: Har jobbat flera år med styrketräning/fysträning i stor omfattning inför säsongerna. Genomför individuella syreupptagningstester på löpband. Analyserar pulskurvorna efter varje pass. Olika kravprofiler för olika ´positioner.

ÖREBRO

Upplägg: Fystränaren Tomas Andersson har fått ökat inflytande över träningen och har infört mycket bålträning och en del smidighetsövningar.

Pass: Nio i veckan, fördelat som sju fotbollspass och två rörlighets- och bålpass.

Vetenskapstänk: Kör med pulsklockor varje träning. Efteråt sammanställs resultaten och spelarna får ut papper som säger både hur värdena var under passet och hur de sett ut under längre tid.

HAMMARBY

Upplägg: Inne i en tung fas, efter ett tag släpper tränar-teamet belastningen för att öka den ytterligare en gång till sedan före allsvenska premiären.

Pass: Sex fotbollspass, två styrketräningspass, där spelarna är indelade i fyra olika träningsgrupper beroende på behov. En dag veckan ett löppass kombinerat med rörelseträning, taktik, avslutningar.

Vetenskapstänk: Har ingått i GIH:S stora konditionsstudie på fotbollsspelare, testas regelbundet även under detta året. Har införskaffat pulsklockor för att säkerställa pulsnivåerna.

MALMÖ FF

Upplägg: Roland Nilsson och Hans Gren håller i fotbollsträningen, Agne Bergwall i fysträningen. Tung belastning nu, övergår snart till explosivare träning.

Pass: Ett och ett halvt rena fyspass i veckan med skivstångsträning bland annat. Resten, fyra-fem träningar, rena fotbollspass.

Vetenskapstänk: Låter fri-idrottstränaren Agne Bergwall ta hand om fysträningen och ifjol minskade antalet skador. Här tar man in nya influenser. Använder pulsklockor, mäter intensiteten i realtid.

IFK GÖTEBORG

Upplägg: Har börjat styrketräningen på bättre nivå i år eftersom de körde hela förra säsongen. Tuffare konditionsträning, med intervaller för uthållighet. Explosiv styrka efter den tunga maxstyrkan.

Pass: Träningsläger i Marbella.

Vetenskapstänk: Tog fasta på Johnny Nilssons rapport om att svenska elitspelare har sämre uthållighet än internationella spelare. Kör mer uthållighetsträning. Pulskurvor analyseras efter varje pass, varje vikt på styrkepasset bokförs.

GEFLE

Upplägg: Mer fokus på konditionsträningen, som sker både med och utan boll. När det gäller styrketräningen är det en långsiktighet som man fortsätter att bygga på.

Pass: Med träningsmatcher blir det två rena styrkepass, fem på planen – ett med mycket kondition, annars ren fotbollsträning där förstås kondition ingår.

Vetenskapstänk: Lite mer vetenskapligt inriktad på syreupptagningsförmåga. Kontrollerar puls med pulsklockor. Analys i realtid vid löpövningar, annars analyser i efterhand. Övningarna är ganska lika.

SUNDSVALL

Upplägg: Satsar fortfarande hårt på uthållighet, men har börjat baka in offensiva och defensiva spelprinciper. Kör all konditionsträning i spelform, just nu mestadels i fyraminuters-intervall.

Pass: Åtta–nio gemensamma pass och ett–två individuella. Så runt tio pass per person.

Vetenskapstänk: Börjar i år använda dataprogrammet Dartfish för att analysera matcherna. Programmet hjälper till att ta ut spelsekvenser och uppspel för granskning. Har också pulsklockor, men tekniken krånglar den här veckan så de kan inte summera.

TRELLEBORG

Upplägg: Jobbar hårt med kroppen som belastning. Försöker få ett rejält löppass i veckan, men har också regelbunden brottningsträning.

Pass: Sex pass på planen, ett i brottningshallen och ett med medicinbollar.

Vetenskapstänk: På vissa pass har spelarna pulsklockor, men laget dokumenterar inte resultaten för vidare analyser. emellanåt kör de övningar där man inte får löpa förrän pulsen gått ner till en godkänd nivå.

NORRKÖPING

Upplägg: Har en träningsmodell där förmiddagarna ägnas åt fotboll och eftermiddagarna åt fys och styrka.

Pass: Dubbelpass på måndag, tisdag och torsdag. Åtta pass och en match i veckan, söndag är enda lediga dagen.

Vetenskapstänk: Använder pulsklockor, men i stort sett bara på löppassen. Kollar alltid maxpulsen så att spelarna aldrig går över tröskeln till mjölksyra.

LJUNGSKILE

Upplägg: Har precis fått en plan med konstgräs och kan därför höja kvalitén på bollträningen under hela vintern.

Pass: Ett pass varje vardag, därtill tillkommer individuella program som innehåller fysinstruktioner. Gymmar själva.

Vetenskapstänk: Nej. Inte alls.

KALMAR FF

Upplägg: Kör på samma modell som i fjol. Konditionsträningen är med i fotbollsträningen, skillnad mot tidigare är att spelarna springer mer i hög hastighet nu.

Pass: Mellan åtta och tio. Tre styrkepass, resterande fotboll.

Vetenskapstänk: Kontrollerad pulsbaserad träning sedan länge. ”Tekniken är viktig. Vi har pulskontroll, GPS-metoden kan vara ett steg men är inte aktuellt nu” säger fystränaren Ola Ragnarsson.