Gais kan straffas med poängavdrag

Förbundet granskar Wanderson-fallet

Foto: TV4
FOTBOLL

Wanderson-skandalen kan göra att Gais straffas med poängavdrag.

Efter TV4 Sportens avslöjande startar Svenska Fotbollsförbundet en utredning mot klubben och agenten Oliver Cabrera.

– De är jättevälkomna att granska oss, säger Gais ordförande Christer Wallin.

I går berättade TV4 Sporten om skandalen kring Wanderson. Enligt kanalen försökte Gais sälja stjärnan till ett företag med agenten Oliver Cabrera som representant.

Cabrera ska i januari försökt få Wanderson att skriva på ett kontrakt som gjort honom till företaget Westhill Groups egendom.

Kontraktet strider helt mot Fifas regler – och nu har Svenska Fotbollsförbundets Disciplinnämnd beslutat att starta en utredning.

– Uppgifterna som presenterades är så graverande för fotbollen att om de stämmer krävde det att vi drog igång vårt arbete kraftfullt och direkt, säger SvFF:s generalsekreterare Mikael Santoft i ett pressmeddelande.

Kan straffas hårt

Cabrera ska dels ha representeras Wanderson, trots att deras avtal brutits. Men också företrätt Gais i en eventuell förhandling. Agenten ska dessutom förmedlat utomstående företags tjänster.

”En agent som erhållit agentlicens har en rad bestämmelser att följa och det är väldigt tydligt att personen endast får företräda en part i alla sammanhang”, skriver SvFF.

Gais ska ha varit beredda att sälja brassen till Westill Group för tio miljoner.

Och för det kan klubben nu straffas.

Enligt SvFF kan Gais stoppas från alla nationella och internationella övergångar under minst tre månader, alternativt förbud mot all slags nationell och/eller internationell fotbollsverksamhet.

Gais kan också straffas med nedflyttning eller poängavdrag.

– Vi har inte gjort något fel. Vi hade ingen insyn i Wandersons kontrakt och bröt avtalet med Cabrera. Ska vi straffas för någonting som inte blev? De är jättevälkomna att granska oss, säger ordföranden Christer Wallin.

Cabrera kan få en straffavgift på upp till 25 000 kronor, men disciplinnämnden kan även dra in agentens licens om de anser att överträdelsen är så pass grov.