Jobbet i fängelset: sopsortering

Efter skandalen i Blåvitt – nu tar Mats Persson över i Gais: ”Förstår jag är kontroversiell”

FOTBOLL

GÖTEBORG. 2006 tvingades han lämna Blåvitt. Utskämd och utskälld för IFK Göteborgs skattebrott dömdes han till 18 månaders fängelse.

I går presenterades Mats Persson som ny sportchef i Gais.

Trots att han fortfarande sitter i fängelse.

Foto: Adam Ihse/Scanpix
NYTT JOBB I går presenterades, något oväntat, Mats Persson som ny sportchef i Gais. Han tillträder tjänsten den 7 november, samma dag som han blir villkorligt frigiven ur fängelset.

Första kontakten togsi våras, bekanta till Mats Persson hade tipsat honom om att Gais sökte en sportchef, och efter många funderingar lade han fram sig själv till kandidat för Gais ordförande Christer Wallin.

Ett knappt halvår senare sitter de två på podiet på Gaisgården och håller presskonferens inför 20-talet journalister och fotografer. Den överlägset mest välbesökta presskonferens som Gais haft sedan de omtumlande “FC Gothia”-dagarna hösten 2007.

Mats, med tanke på vad som hände i IFK Göteborg är det väldigt kontroversiellt att du nu är tillbaka i fotbollen. Tvekade du någonsin att ta jobbet?

– Nej, aldrig. Jag trodde inte att jag skulle få jobba med fotboll igen, men sen har tiden gått. Sen jag kontaktade Christer har jag aldrig tvekat, det här ska bli jävligt roligt.

Vad säger du om uppmärksamheten?

– All uppmärksamhet är positiv. Så länge det inte blir som i IFK förstås. Jag förstår så klart att jag är en kontroversiell person, men Gais har funderat noga. Och när de väl tagit beslutet att anställa mig så är all uppmärksamhet positiv.

”För stor respekt”

Vad kan du tillföra Gais?

– Jag besitter egenskaper som passar för det här jobbet, det tror jag att både Blåvitt och Gais har sett. Jag har en bred föreningskunskap, är ganska duktig på att förhandla och har en god bild av hur en spelartrupp bör se ut.

Vad är målet för Gais de kommande åren?

– Nu kommer säkert Christer (Wallin) att smälla till mig, men Gais har visat för stor respekt gentemot min tidigare arbetsgivare. De har inte trott att de kan vara ett topplag. Men kan Kalmar vinna allsvenskan så kan Gais. Målet är till en början att vara med och slåss om medaljerna.

Efter vad som hände i Blåvitt, kommer du att vara mer noggrann att följa lagarna i fortsättningen?

– Det låter konstigt, men vi var väldigt noggranna i Blåvitt också. Sen togs ett enda felbeslut, som ledde till några till. Vi fattade ett förhastat beslut att värva Peter Ijeh, och det blev ödesdigert.

Du sitter fortfarande på Smälteryds öppna fängelseanstalt. Hur mår du?

– Bra. Det är ungefär som jag trodde. Det är ganska fritt, vi bor fem män i en byggnad med var sitt rum på sex kvadratmeter. Allting är öppet fram till på kvällen, och jag skulle kunna ge mig av när jag vill. Men det vore korkat, haha.

Hur är livet i fängelset?

– Fritt, men ändå kontrollerat. Jag har ingen mobiltelefon, inget internet, och fotbollen kan jag bara följa via Sportnytt och TV4. Och tidningarna förstås.

Vad gör du på dagarna?

– Tränar och läser böcker. Sen finns det olika arbetsuppgifter, bland annat så finns det ett gäng kor som ska mjölkas och får som ska matas. Men jag jobbar med sopsortering, ser till att maten komposteras. Mellan 8 och 16 varje dag.

Du går från sopsortering till att bli sportchef i Gais?

– Ja, det blir en stor skillnad.

18 månader

Mats Persson dömdes i hovrätten till 18 månaders fängelse, ett straff han nu suttit av nästan till hälften. Den 9 augusti släpps han ut, med tillhörande fotboja. Tre månader senare, den 7 november, blir han villkorligt frigiven och börjar sin anställning hos Gais samma dag.

– Fast redan i augusti kommer jag att börja jobba för dem, lite på fritidsbasis.

Vad gick fel i Blåvitt?

– Vi borde inte ha tagit beslutet att värva Peter Ijeh, för finansieringen var inte klar. Jag ångrar det inte, men jag önskar att jag hade haft den här erfarenheten redan då. I stället körde jag bara på, nu hade jag aldrig ramlat i den fällan. Men jag skyller inte ifrån mig på något sätt, det var mitt ansvar också. Det var olyckliga omständigheter, som vi löste på ett sätt som inte var bra.

När mådde du som värst?

– När jag satt två dygn i en fyllecell, utan någon som helst kontakt med omvärlden. Det var under den andra polisrazzian, i november, när Stefan Selakovic blev inblandad också. Jag satt fast i ett rum som var tre kvadratmeter stort, och hade ingen aning om vad som skulle hända.

Vad har du för kontakt med Blåvitt i dag?

– Nästan ingen alls. Det väcker upp minnen hos mig, och på något sätt har ju IFK valt att ta avstånd från mig och Janne (Nilsson) också, fullt förståeligt.

FAKTA

DÄRFÖR DÖMDES MATS PERSSON TILL FÄNGELSE

2003 Mats Persson anställs som klubbdirektör för IFK Göteborg. Ett par månader efter att han inlett sitt arbete chockvärvar Blåvitt Peter Ijeh från Malmö FF.

2004 Stefan Selakovic värvas precis kring årsskiftet.

2005 Under sommaren gör skattemyndigheten en razzia mot IFK Göteborg och Peter Ijeh. Misstankar finns om att Blåvitt undanhållit skatt genom att skriva dubbla kontrakt med Ijeh. I november görs nya razzior, denna gång mot bland andra Mats Persson och Stefan Selakovic. Misstanken handlar nu om att IFK Göteborg genom Stefan Selakovic återbetalat ett lån till kassören Jan Nilsson, som finansierade värvningen av Peter Ijeh. Nilsson hävdade att han hjälpt till med värvningen av Ijeh genom att skänka pengar som en gåva till Ijeh.

2006 Rättegången avgörs i tingsrätten. Selakovic åtalas för olika skattebrott, men frias på alla punkter. Mats Persson och Jan Nilsson döms dock till fängelse i ett år för bland annat grovt skattebrott. IFK Göteborg tvingas efter beslut av Skatteverket att betala 12 miljoner kronor i uteblivna skatter. För att klara av det pantsätter klubben Kamratgården.

2007 Domarna överklagas i hovrätten. Selakovic frias återigen, medan straffen för Persson och Nilsson höjs till 18 månader.

2008 Stefan Selakovic förre agent, Kent Carlzon, döms till två års fängelse och näringsförbud i fem år för bland annat grovt skattebrott i samband med Blåvitthärvan.

2009 Mats Persson börjar avtjäna sitt straff på Smälteryds öppna anstalt.

2010 Mats Persson presenteras som ny sportchef i Gais.

SÅ GICK DET SEN FÖR PERSONERNA I SKATTEHÄRVAN:

Peter Ijeh, spelare

Slapp åtal helt och hållet, men uppståndelsen gjorde att han lämnade IFK Göteborg för att spela i FC Köpenhamn. Fortsatte sen vidare till Viking Stavanger, och spelar i dag i Syrianska i superettan.

Stefan Selakovic, spelare

Åtalades för olika skattebrott, men friades i både tings- och hovrätten. Spelar fortfarande i IFK Göteborg och gör nu sin sjätte säsong i klubben.

Mats Persson, klubbdirektör

Dömdes till ett års fängelse för bland annat grovt skattebrott i tingsrätten. Straffet utökades sen till 18 månaders fängelse i hovrätten. Ett straff som han just nu har avtjänat åtta och en halv månad av på Smälterydsanstalten. Presenterades i går som Gais nye sportchef, ett jobb han kommer påbörja samma dag han blir villkorligt frigiven i november.

Bengt Halse, ordförande

Var inblandad i skatteverkets undersökning och delgiven brottsmisstanke, men åtalades aldrig. Ställde inte upp till omval som ordförande 2006, efter tre år på posten.

Kent Carlzon, agent

Representerade Selakovic. Åtalades för olika skattebrott 2008 och dömdes till två års fängelse näringsförbud i fem år. Frigavs i januari i år och jobbar nu som scout för en fransk agentfirma.

Jan Nilsson, kassör

Dömdes liksom Mats Persson till ett års fängelse i tingsrätten för bland annat grovt skattebrott. Fick straffet höjt till 1,5 år i hovrätten. Har i dag dragit sig tillbaka.