Gais kopplar in Fifa för att få Wanderson

Hjälper Gais med superlånet: ”Hoppas vi löser det”

Foto: ROGER LUNDSTEN
Inte klar än Sportbladet kunde redan tidigt i februari avslöja att Wanderson var på väg tillbaka till Gais. Men den struliga kontakten med hans saudiska klubb Al-Ahli har gjort att affären har dragit ut på tiden.
FOTBOLL

Gais har tröttnat på att inte få svar om Wanderson.

Sportbladet kan avslöja att klubben kommer att koppla in Fifa för att lösa brassestjärnan innan transferfönstret stänger.

– Vi måste få tag på klubben, säger ordföranden Christer Wallin.

Det har gått över en månad sedan Sportbladet avslöjade att Wanderson var på väg mot en sensationell återkomst till Gais.

Men affären är inte klar – trots att det såg ut som ett solklart fall.

När Al-Ahli, Wandersons saudiska klubb, bestämde sig för att låna ut sin spelare under våren upprättades ett avtal där det står att Wanderson själv kan välja var han vill spela och att den aktuella klubben inte behöver betala någon större del av hans lön.

Går inte att nå Al-Ahli

Men trots att brasilianaren bara vill spela för Gais och att svenskarna har skickat sitt förslag till Al-Ahli för flera veckor sedan har det inte kommit något svar.

Faktum är att den saudiska klubben knappt går att nå överhuvudtaget.

– Det är svårt att säga varför. Det är en annan kultur och de har haft det turbulent i klubben. Men tiden går, säger ordföranden Christer Wallin.

Gais har nu bestämt sig för att koppla in Fifa på fallet. I dag kommer de att mejla ett dokument till Brasilien som Wanderson ska signera.

”Två veckor på oss”

Därefter ska papperna – samt en kopia av avtalet mellan Al-Ahli och Wanderson – sändas till Fifa och det saudiska fotbollsförbundet. I första hand handlar det helt enkelt om att få tag på Al-Ahli – i den andra om att få hjälp.

– Vi har två veckor på oss, så vi hoppas att vi löser det, säger Wallin.

Enligt Sportbladets källor ligger budet på runt 40 000 kronor i månaden – samma lön som brasilianaren hade senast han spelade i Sverige.

– Vi har erbjudit dem en fair deal, han skulle få en av våra bättre löner. Så det hand-lar inte om pengar, säger Wallin.

FAKTA

Får välja klubb själv

Wandersons saudiska klubb Al-Ahli har bestämt sig för att låna ut Wanderson under våren. 25-åringen har avregistrerats och kan inte spela för klubben.

Enligt avtal får Wanderson själv välja vilken klubb han vill spela för och den klubben behöver inte betala någon större ­summa för hans tjänster.

Men Al-Ahli har inte svarat på svenskarnas bud och nu kommer Gais att koppla in Fifa för att få hjälp. Om två veckor stänger transfersfönstret.

Wanderson befinner sig för tillfället i Brasilien men är redo att åka till Göteborg så fort han få ett positivt besked.

Wanderson senast han var i Sverige

2007: Kommer till Gais under sommaren och tar en startplats direkt. Gör sitt första allsvenska mål mot BP under hösten.

2008: Etablerar sig som en stjärna i allsvenskan. Är given i Gais och skjuter in nio mål.

2009: Gör stor succé. Är ­seriens kanske bästa spelare och vinner skytteligan på 18 mål. Efter säsongen skriver han kontrakt med Feyenoord men affären avbryts i sista stund.

Ett ­infekterat agentbråk följer. ­Under året avslöjar Sportbladet att Wanderson saknar arbets- och uppehållstillstånd, men ­fotbollsförbundet väljer att inte bestraffa Gais.

2010: Gör fyra mål under v­åren innan han till sist säljs till utlandet. Köpare är saudiska ­Al-Ahli som betalar runt 15 ­miljoner ­kronor.