”Var är Blåvitt?”

Axén ilsknade till när han fick vänta på Olsson: Det är inte kul att sitta där

Foto: BILDBYRÅN
Tröttnade Gais tränare Alexander Axén tröttnade på att vänta på IFK:s dito Jonas Olsson på presskonferansen. ”En minut till, sen går jag”, sa han bestämt.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Tung derbyförlust – och seg väntan på Jonas Olsson som firade segern.

Då gick Alexander Axén i taket.

– Det var inte så kul att sitta där, säger Gaistränaren om sitt utbrott.

Olsson hade inte bråttom.

IFK Göteborg vann det prestigefulla derbyt mot Gais med 2–1. Samtidigt som tränaren Jonas Olsson njöt av segern tillsammans med sina spelare satt Gaiskollegan Alexander Axén och väntade på att få ge sin syn på matchen till den samlade presskåren. Tiden gick och Olsson hann också med att låta sig intervjuas av Canal Plus. Axén blev mer och mer irriterad och poängterade att reglerna säger att tränarna ska hålla presskonferens senast tio minuter efter slutsignalen. Till slut tröttnade Axén och ropade ut:

– Var är Blåvitt?

IFK-ordföranden Kent Olsson gick då iväg för att se om han kunde skynda på processen.

– En minut till. Sedan går jag, klargjorde Axén bestämt efter ytterligare en stunds väntan.

”Finns regler”

Kort därpå dök Jonas Olsson upp och presskonferensen började. Efteråt förklarade Alexander Axén varför han blev så irriterad.

– Det var inte så kul att sitta där och vänta efter en förlust. Och det finns ju regler för detta. Men jag är inte arg på Jonas och det finns inga hard feelings mellan oss. Hade vi inte förlorat hade jag gärna suttit där en timme. Men det här är inte någon stor sak, säger han.

IFK Göteborg hävdar att man följt reglerna till punkt och pricka.

”Har inte gjort nåt fel”

– Jag förstår om Axén var upprörd efter förlusten, men vi har inte gjort något fel. Vi var där inom den stipulerade tiden, 15 minuter. Vi klockade till och med för att vara på den säkra sidan, säger klubbens koordinator Gustav Hessfelt.

IFK Göteborgs överenskommelse med Idrottsjournalisternas klubb i Göteborg gör gällande att presskonferensen ska börja när spelarna tackat sina supportrar och hunnit med en kort samling i omklädningsrummet. Det ska dock inte dröja längre än 15 minuter.

FAKTA

HÄR ÄR TRE ANDRA AXÉN-UTBROTT

1. Efter matchen mot Elfsborg (0–2) den 29 april blev han anmäld för olämpligt uppträdande av domaren Jonas Eriksson för sina vilda protester.

– Det tar bara från mig, det är ju bara det att jag blir så jävla trött. Nu får de faktiskt skärpa sig, allvarligt talat, sa Axén till Canal Plus.

– Vi kan inte ha det så här, det går inte. Den första (straffsituationen) är solklar, men den andra är patetisk liksom. Han är för dålig helt enkelt.

2. Inför Göteborgsderbyt mellan Gais och IFK Göteborg den 10 maj i fjol var gräsmattan på Gamla Ullevi under all kritik. Då sågade Alexander Axén förbundet.

– Det som irriterar mig mest är hur vi tvingas följa massvis med löjliga regler samtidigt som förbundet inte kan ställa större krav på bra planer. När vi skulle gå ut till matchen mot Djurgården var det viktigt att spelarna kom ut i rätt nummerordning – annars riskerade vi böter, sa Axén till Sportbladet.

– Kan inte ett lag visa upp en bra plan, som med stor sannolikhet klarar en säsong, så ska de inte få spela i allsvenskan. Punkt slut.

3. Efter en förlust i ett viktigt bottenstridsmöte med Gefle den 24 oktober förra året, var Axén besviken över en hands- och en straffsituation som inte gått göteborgarnas väg.

– Är det offside? Vi kan inte göra mål när vi inte får de lägena. Och sen, vad är hands i svensk fotboll, kan du förklara det för mig?

– Men det jämnar ut sig ska du se, Bosse Karlsson (domarbas). Vi får sex straffar de sista matcherna så det kommer att bli kanon, sa Axén sarkastiskt till Canal Plus.

ARTIKELN HANDLAR OM