Kvinna till sjukhus efter läktarbrand

Bengaler tändes i Gaisklacken – fyra personer gripna

Foto: Foto: SCANPIX
Brand på läktaren Matchen kunde inte startas i tid då fler bengaler tändes på Gais läktare och en stor flagga fattade eld. En kvinna brände sig och tvingades söka läkarvård. ”Det är bedrövligt tråkigt”, säger Gais sportchef Mats Persson.
FOTBOLL

GÖTEBORG. En brand på läktaren, fyra gripna och en kvinna till sjukhus.

Nu väntar utredning och dryga böter för Gais.

– Det tog eld här och var och vi ropade åt folk att hämta fler brandsläckare, säger klubbens pressvärd Anders Björklund.

Strax före avspark mellan IFK Göteborg och Gais tändes det flera bengaler i Gaisklacken. Spelarna beordrades av planen och matchen försenades en kort stund. Samtidigt fattade en stor flagga eld.

– Jag vet att det inte var tänkt att finnas några bengaler i dag. Det gjorde det tydligen ändå. En bengal fattade eld mot tyget, säger Anders Björklund som även sitter i Gais styrelse.

Få brandsläckare

Björklund var delaktig i släckningsarbetet. Det var ont om brandsläckare.

– Det fanns två när det började brinna och vi ropade åt folk att hämta fler.

En kvinna brände sig på en bengal och tvingades söka läkarvård. Enligt IFK Göteborgs säkerhetsansvarige Tommie Elgestål hade fler brandsläckare inte kunnat undvika personskadan.

– Nej. Vi har gjort en bedömning före matchen om hur många brandsläckare som behövs. Vi har jobbat efter de regler som finns. Men det är en av sakerna som vi ska utreda nu, säger Elgestål.

Fyra män gripna

Polisen grep fyra unga män och samtliga är misstänkta för allmänfarlig vårdslöshet.

– Om man inte kan stävja detta eller straffa dem ordentligt är det ju helt löjligt. Två personer står med bengaler i handen och jag skulle kunna ta kort med min mobil, säger Blåvitts tränare Jonas Olsson.

Kännbara böter

Gais kommer att drabbas av kännbara böter på grund av bengalerna.

– Bedrövligt tråkigt. De pengarna kunde vi haft till annat, säger sportchefen Mats Persson.

Polisinsatsen i går var massiv och resulterade förutom de fyra gripna i 33 omhändertagna för störande av ordning. Dessutom upprättades en misshandelsanmälan och ett antal personer är misstänka för narkotikabrott, uppger polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM