”Går rakt in i startelvan”

HBK:s fynd – två lån från Espanyol: Behöver inte betala

Foto: Pep Morata
Marc Pedraza Sarto.
FOTBOLL

Halmstads nya tränarduo, Lasse Jacobsson och Michael Svensson, har sina första nyförvärv på gång:

Mittfältaren Juanjo, 21, och anfallaren Pedraza, 22, från Espanyol.

– Om allt faller på plats ska de gå direkt in i startelvan, säger Jacobsson.

Foto: Eduard Omedes
Juan José Ciercoles Sagna.

Det var i somras som Halmstad skrev ett samarbetsavtal med den spanska ligaklubben. Initiativet togs när HBK var på läger i Spanien i början av året och mötte Espanyol i en träningsmatch.

”Vi har bra koll”

Den första spelaren som kom till Halmstad, Mahamat Azrack, gjorde ingen större succé under hösten. Nu hoppas den nytillträdde HBK-tränaren på bättre lycka.

Tillsammans med Torbjörn Arvidsson återkom Jacobsson nyligen från en längre scoutingresa i Spanien där duon studerade eventuella lån från Espanyol, just nu på 12:e plats i Primera División.

– Vi har bra koll på vad det är för spelare. Vi såg dem både i träning och match, säger Jacobsson.

Sedan i somras har Halmstad tappat tongivande spelare som Andreas Johansson (Bochum), Tim Sparv (Groningen) och Sebastian Johansson (utlånad, Örgryte).

Tanken är att de båda spanska spelarna, om de själva accepterar utlåningen, ska ansluta till Halmstad i mitten av februari.

– De är så bra att de ska gå in i vår startelva, annars skulle vi inte ta hit dem, säger Lasse Jacobsson. Det är välutbildade spelare. Även om de inte har spelat mer än någon enstaka match i förstaligan så tränar de ofta med A-laget och har ett högt tempo i sig.

Den nye HBK-tränaren medger också att de spanska spelarna är ett klart bättre ekonomiskt alternativt jämfört med att försöka värva spelare inom Sverige.

– Vi behöver inte betala några övergångssummor, agentarvoden eller sign on-bonusar. Samarbetet gör att vi samtidigt kan släppa upp flera av våra egna yngre produkter till A-truppen.

FAKTA

Juanjo

Juan José Ciercoles Sagra.

Ålder: 21 år.

Längd/vikt: 176 cm/67 kg.

Position: Mittfältare.

”En passningssäker playmaker med bra speluppfattning.”

Pedraza

Marc Pedraza Sarto

Ålder: 22 år.

Längd/vikt: 183 cm/74 kg.

Position: Anfallare.

”En boxspelare med näsa för mål. Stark och med bra teknik”.