Så lurade Halmstad Gnaget: ”Klart de blev konfunderade”

Foto: BILDBYRÅN
Saevarsson sänkte AIK i 89:e.
FOTBOLL

En tät defensiv och en mörkad startelva gav Halmstad tre tunga poäng mot AIK.

Tränaren Lasse Jacobsson fick maximal utdelning på sin taktik.

– Klart att AIK blev konfunderade när den startelva de förväntat sig bara stämde till 50 procent, säger han.

Stjärnan Michael Görlitz fanns inte med. Inte heller Tommy Jönsson, Anel Raskaj och Joe Sise. Till och med målvakten Robin Malmkvist hade petats i Halmstads startelva efter hemmaförlusten mot Mjällby.

Men på klubbens hem­sida inför matchen lät tränaren Lasse Jacobsson meddela att samma spelare som startade mot Mjällby skulle få chansen att revanschera sig i mötet med AIK.

En medveten mörkning.

– Det var för att lura Christer Swärd (AIK:s assisterande tränare med ansvar för fasta situationer), säger Lasse Jacobsson och skrattar.

– Vi jobbade ihop som riksinstruktörer tidigare och höll i tränarutbildningar på Bosön ihop. Han är en analytiker ut i fingerspetsarna så jag tänkte att om vi kan jävlas med honom så ska vi göra det ordentligt.

”Vi fick justera lite”

Ett kompakt spelande Halmstad fick med sig tre blytunga poäng från Råsunda när Jonas Gudni Saevarsson, ett av fem nya namn i startelvan, sköt matchens enda mål i den 89:e minuten. Men grunden lades via alla hårt arbetande spetsar i bortalaget.

– I Alexander Prent, Marcus Olsson och Emil Salomonsson har vi spelare som stör motståndarna hela tiden och jobbar oerhört mycket. Och jag tror att många AIK-spelare blev att fundera när de trodde att de skulle ställas mot Michael Görlitz, och i stället fick Marcus Olsson emot sig.

AIK:s tränare Mikael Stahre menar att Halmstads spelsätt var förväntat, men att den stora rockaden i startelvan ändå störde förberedelserna en del.

– Vi fick justera lite, framför allt våra fasta situationer, när startelvorna kom en halvtimme innan match. Att deras mål ändå kom efter en sådan är inte bra.