”Hoppas spela tills jag hamnar i rullstol”

Svensson är villig att offra mycket för att rädda HBK

FOTBOLL

Hur mycket är värt att offra för att rädda ett allsvenskt kontrakt?

Rätt mycket, om man får tro Halmstads Michael Svensson, 35.

– Jag riskerar att bli ännu mer halt än jag redan är, säger den förre landslagsbacken.

I ett slag splittrades Halmstads tränarduo i förra veckan. Samtidigt som ansvarige Josep Clotet Ruiz fick sparken bestämde sig Michael Svensson för att lämna sin assisterande roll och i stället bli spelare.

Det är två och ett halvt år sedan han senast spelade en hel fotbollsmatch.

Tidpunkten för comebacken har inget samband med HBK:s usla läge – tvärsist i allsvenskan, med bara en seger på 16 matcher efter 0–4 mot AIK senast – hävdar Svensson.

”Kan styra och ställa ganska mycket”

– Jag bestämde mig i vintras. Jag gjorde tester med Simon (Bakkioui, sjukgymnast) i februari och det kändes bra. Han sade att knäet ser förvånansvärt fräscht ut.

Men krisen gör knappast att han är mindre efterlängtad. I en artikel i Expressen nyligen bad flera lagkamrater Svensson att komma tillbaka.

Och själv vet han vad han kan bidra med:

– Erfarenhet, så klart. Jag kan styra och ställa ganska mycket. Leda och mana på gubbarna.

Svensson fick en lättare lårskada i en U21-match mot Kalmar förra tisdagen, vilket har försenat comebacken. Eventuellt finns han med i truppen till hemmamatchen mot Elfsborg på söndag.

Genombrottet kom år 2000

Den förre Southamptonspelaren lade av sommaren 2009 efter att ha fått flera säsonger förstörda av skador, främst i knäet men även i hälsenan. Då hade han gjort sex säsonger i England och spelat 25 A-landskamper.

Genombrottet kom med SM-guldet i Halmstad 2000.

Nu ska Michael Svensson försöka rädda kvar hallänningarna i högsta serien.

– Jag har inga problem med krav och förväntningar. Som spelare ska man kunna hantera sånt, även i en pressad situation. Men som alla vet så gör inte en spelare ett lag, jag gör det här tillsammans med de andra killarna.

Hur är formen?

– Jag tycker att det har känts jäkligt bra, även fysiskt. Det som fattas är explosiviteten, men det kommer med matcherna. Jag tror att jag kommer att bli en bra allsvensk spelare.

”Tills jag hamnar i rullstol...”

Michael Svensson betonar att det inte handlar om någon blixtutryckning.

– Jag hoppas spela så länge som möjligt. Tills jag hamnar i rullstol...

Han säger det med ett leende, men inser samtidigt att det finns en risk i att utsätta en kropp som redan genomgått flera operationer för ytterligare påfrestningar.

– Jag har broskproblem med knäet, det vore inte bra om jag slår upp det. Men det är ett pris jag tycker är värt att betala.

– Det låter kanske konstigt, men sådan är jag. Det är kärleken till fotbollen som driver mig, det är så förbannat roligt.

FAKTA

Michael Svensson

Född: 25 november 1975.

Position: Mittback.

Klubbar: Skillingaryd, Värnamo, Halmstad, Troyes, Southampton, Halmstad.

Främsta meriter: SM-guld 2000. FA-cupfinal 2003. 25 A-landskamper.

ARTIKELN HANDLAR OM