Olsson lär av den bäste

”När Henke kommer med tips så gäller det att suga åt sig”

FOTBOLL

I fjol 14 mål trots en halv säsong på fel position. I år tros Fredrik Olsson, 25, få sitt riktiga genombrott med en gammal världsanfallare som tränare.

– När Henke kommer med tips gäller det att suga åt sig, säger BoIS-anfallaren till Fotbollsverige.se.

Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Olsson.

Vem den ännu inte namngivna tränaren är vet du redan. Med ett makalöst målsnitt ute i Europas största klubbar kan den forne anfallaren Henrik Larsson lära ut ett och annat till sina nya adepter. Landskronas anfall må ha försvagats en del både i ålder, rutin och målkänsla i och med Pär Cederqvists flytt till Jönköping, men kvar finns framtiden, en framtid som från allt fler håll tros bli Fredrik Olssons. Åtminstone den kommande säsongen.

– Har väl inget särskilt mål direkt. Det håller man väl för sig själv i så fall. Men som anfallare vill man ju göra mål och vara bidragande till att man vinner, det är väl främst det, säger han.

Vem gör målen i år när Pär Cederqvist är borta?

– Det spelar ingen roll så länge vi vinner.

Positionsbytet blev mycket lyckat

Olsson är varken de stora ordens man, eller den särskilt kaxiga typen. Förra året räckte det med att titta på siffrorna: 14 mål på 19 matcher från start och då spelade han inte på sin favoritposition förrän en bra bit in på året.

– Det är klart att jag har väl varit lite upp och ner. Jag fick spela yttermittfältare i början och då gjorde jag väl inte så mycket mål. Sen fick jag gå upp som anfallare och då gick det bättre de sista 15 matcherna efter uppehållet.

Bättre ja, det märks även på de redan introducerade siffrorna. Eller vad sägs om åtta mål de fem första matcherna sedan serien vände under sommaren? Och ytterligare sex innan säsongens avslutades tio omgångar efter det.

Lär av den bäste

I år spelar Olsson anfallare från start och kan man ha en bättre läromästare än Sveriges främste anfallare genom tiderna – Henrik Larsson.

– När vi haft såna träningar där vi kört avslut och han kommer med tips gäller det att suga åt sig så mycket man kan.

Hur är han som tränare?

– Han är väldigt noggrann och det har känts positivt så här långt.

Märks det på något sätt att han är ny i rollen som tränare?

– Bara positivt i så fall. Han vet väl lite hur vi spelare tänker eftersom han spelade så pass nyligen.

Satsas hårt i BoIS

Landskrona har de senaste åren varit ett lag med hög potential och en intressant mix mellan äldre och yngre spelare. I år tillhör Fredrik Olsson de äldre i anfallet med sina 25 år och i konkurrensen finns bland andra jättelöftet Niklas Nielsen, 17, samt nya Fredrik Karlsson, skyttekung från Lunds BK. Förutom Karlsson har BoIS värvat spännande i form av två danska mittfältare, forne U21-landslagsmannen Kristoffer Näfver, HIF-aren Fredrik Svanbäck och Trelleborgs Mikael Bengtsson.

Rent spontant tycker jag det känns som att det satsas rejält i Landskrona, hur ser du på det?

– Det känns som det är lite mer go i laget och i hela organisationen. Det är det som märkts hela försäsongen så det är nog som du säger.

Vad tror du om säsongen som kommer?

– Klart man har längtat till säsongsstarten men nu är det dags att ta till klyschorna och säga att det är på lördag det är match och det är bara den jag tänker på och vi kommer lägga all koncentration på den.

Nykomling (Degerfors) i premiären, vad säger du om det?

– Det är inget jag har reflekterat över, oavsett vilket lag vi möter ska vi göra allt vi kan för att ta tre pinnar.

Daniel Olausson, Fotbollsverige.se