Henke Bevakas av 20 reportrar från Skottland

FOTBOLL

Trycket är hårt på Henrik Larsson inför premiären i superettan.

Ett 20-tal skotska journalister väntas vara på plats i premiären mot Degerfors i morgon.

Men alla är inte övertygade om att Larsson gör omedelbar succé i den nya rollen.

– Det jag känt under de år jag jobbat som tränare är att jag får mer och mer respekt för de som varit länge i gamet, säger Jesper Blomqvist.

Foto: Bildbyrån

Den förre landslagsstjärnan och Manchester United-mittfältaren är själv tränare i Hammarby i dag. På frågan hur han ser på Henke Larsson som i morgon debuterar som tränare i tävlingssammanhang säger "Jeppe".

– Det handlar om att samla på sig erfarenheter. Självklart kan man lyckas redan från början – pang. Men min respekt för tränare som varit med länge växer hela tiden. Det jag har känt under de år jag jobbat som tränare är att jag får mer och mer respekt för de som varit länge i gamet.

Blomqvist vill tona ner förväntningarna

Sportbladets fotbollsexpert Erik Niva håller med.

– Det är väldigt sällan det går automatiskt när du tar steget från ena sidan linjen till den andra. Numera är det väldigt sällsynt att de största spelarna blir de största tränarna. Det är så allomfattande att vara tränare att det krävs en ofantlig hunger som empiriskt visat sig finnas mer hos de som inte lyckades hela vägen som spelare. Jag skulle säga att Henke har en extra uppförsbacke snarare än en extra nedförsbacke som tränare.

Både Hammarby och Landskrona tippas högt upp i tabellen men Jesper Blomqvist vill tona ner förväntningarna på Bajen:

– För alla lag vi möter är Hammarby deras största match för året. Det gäller att vi är förberedda på det och att vi tar jobbet, även mot Ljungskile borta. I år består superettan av tunga lag som alla har målsättningen att gå upp, säger Jesper Blomqvist.