Han tvingas till tystnad

El Kabir kastades ut för att han var för fet – får inte berätta

1 av 2
Holländsk hemsida om El Kabirs övervikt.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Talangen blev holländsk fotbolls bad boy.

Men ett tysthetsavtal förhindrar honom att berätta om vad som gick snett i NEC Nijmegen, som kastade ut Mostafa El Kabir, 21, delvis för att han var – för fet.

Den holländsk-marockanske anfallaren fick två lägen mot Häcken.

– Jag borde passat istället för att skjuta första gången. Men vid andra läget blev det rätt, säger El Kabir.

Mjällbyforwarden pricksköt elegant in matchens enda mål i 59:e minuten och visade åter att han kan mer än att springa mycket och tackla hårt. Med stabilt försvarsspel och El Kabir och Marcus Ekenberg i anfallet ligger nykomlingen på en sensationell tredjeplats.

– Jag tycker vårt mål borde vara att sluta topp-6, säger El Kabir.

Hans resa till den lyckade starten i lilla Mjällby har inte varit enkel.

Stämpel som besvärlig

Mostafa El Kabir sågs länge som en stor talang och slog igenom i Ajax ungdomslag, men flyttade via Feyenoord till Utrecht och slutligen till NEC Nijmegen – men med en stämpel som besvärlig som bara växte hela tiden.

Enligt holländska uppgifter var det återkommande för hög fettprocent vid tester som fick NEC att flytta ner El Kabir till ungdomslaget där det sedan skar sig helt med föreningen, som rev det nyligen påskrivna flerårskontraktet i början av 2010.

Enligt Sportbladets holländska källor får dock 21-åringen inte prata om vad som hände i NEC, detsamma gäller för klubben, eftersom man skrivit ett tysthetsavtal. Överenskommelsen var NEC:s krav för att släppa El Kabir som Bosman. Den som bryter avtalet tvingas betala ett större bötesbelopp.

– Det stämmer att jag har ett sådant kontrakt med NEC, säger El Kabir till Sportbladet.

Vad var det som gick snett i Holland?

– Mitt temperament. Ibland gjorde jag fel val och det är något jag lärt mig av. En fystränare kunde säga till mig att göra tio repetitioner, jag vägrade och gjorde bara fem.

– Jag bytte klubb flera gånger och till slut hamnade jag i en återvändsgränd. Jag kunde inte fortsätta att spela fotboll där och jag var olycklig. Det var många saker.

”Gillar laget”

Erton Fejzullahu rekommenderade El Kabir till sin förra klubb. Nu säger han att han hittat rätt spår igen i Mjällby och i Sölvesborg.

– Jag gillar laget, spelarna och omgivningen. Jag får spela central anfallare. I Sölvesborg kan jag koncentrera mig på fotbollen, där finns inte massa annat som stör som i Holland.

FAKTA

ZOOMFAKTA OM EL KABIR

Namn: Mostafa El Kabir. Ålder: 21 år. Längd/vikt: 178 cm/76 kg. Född: Taqurit, Marocko, uppvuxen i Amsterdam, Holland. Allsvenskan 2010: 7 matcher från start, utbytt i 4. Två mål. Offside: 7 gånger. Orsakade frisparkar: 19. Tilldömda frisparkar: 13 och en tilldömd straff. Skott/på mål: 21/8.

ARTIKELN HANDLAR OM