Blir svensk – för att lämna Sverige

Osiakos nya flyktplan från Mjällby

FOTBOLL

Stjärnmittfältaren Patrick Osiako blir mot sin vilja kvar i Mjällby.

Nu tar han till en ny metod för att komma i från Sverige:

Han blir svensk medborgare.

Foto: Foto: Bildbyrån
Patrick Osiako vill bli svensk medborgare så att han kan gå som EU-spelare.

Förra säsongen kallades han ”allsvenskans bäste spelare” av Örebrotränaren Sixten Boström. Redan då var Patrick Osiako öppen med att han inte skulle spela i Mjällby något den kommande säsongen.

Nu har det plötsligt ändrats.

– Ja, tyvärr stannar han i Mjällby det här transferfönstret. Vi har pratat om fönstret i juni i stället, säger Osiakos italienska agent Marco Bonanini.

Varför har ingen övergång blivit av?

– Vi hittade inte den bästa lösningen för alla, så i det här ögonblicket var det bättre att vänta.

Provspelade i Turkiet

I höstas flög Patrick Osiako till Turkiet för provspel utan Mjällbys vetskap. Ändå köpte inget lag loss mittfältaren från kontraktet som går ut i slutet av 2011.

Vill bli EU-spelare

För att bredda möjligheterna tog han för ett par veckor sedan till en annorlunda metod: Osiako har ansökt om att bli svensk medborgare. Inte för att han vill bo här, men för att kenyanen därför kan räknas som en EU-spelare, vilket är viktigt för exempelvis italienska klubbar.

– Om han får svenskt pass är det enkelt att sälja honom. Jag vet inte exakt när han startade proceduren med ansökningen, men jag har förstått att det snart är klart, säger Bonanini.

Har målet slutat vara Turkiet och nu blivit Italien?

– Kanske. Italien var svårt så länge han var en icke-EU-spelare. Nu vet vi inte var han ska gå, bara att han inte kommer gå till ett nytt lag just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM