Bad spelarna om pengar till träningsresan

Vägrade ta ur egen ficka för att slippa snön: ”Vi kan inte tvinga dem”

Foto: Bildbyrån
snötäckt Så har såg planen ut på Mjällbys hemmaarena för två veckor sen. På måndag är det dags för premiär.
FOTBOLL

Mjällby inleder med sex raka naturgräsmatcher men får bara­ 3,5 träningar på riktigt gräs inför premiären.

Spelarna satte stopp för ett läger i Italien efter att de själva skulle betalt en del av resan.

– Då kan vi inte tvinga i väg dem, säger tränaren Anders Torstensson.

Foto: Bildbyrån
konstig uppladdning Mjällby har i dagsläget bara haft 2,5 träningar på naturgräs inför måndagens premiär. I Svenska cupen har laget tvingats spela sina hemmamatcher på Asarum IP:s konstgräs.

Vintervädret slår olika mot de allsvenska lagen inför premiären.

Kanske allra värst slår det mot de allra sydligaste lagen som har naturgräs på sina arenor och brukar vara bortskämda med flera veckors träning på riktigt gräs vid den här tidpunkten.

Helsingborg, som inleder med fyra raka matcher på naturgräs (fem med cupen), drog på ett blixtläger till Benidorm i Spanien söndag-torsdag för att få träna på riktigt gräs och framför allt fullstor plan.

”Ingen plan duger”

– Det finns ingen konstgräsplan i Helsingborg som duger till ett elitlag och jag var trött på inomhusfotboll på 40x60 meter, säger Roar Hansen.

– Vi hade det jättebra i Spanien.

Mjällby inleder med hela sex naturgräsmatcher men har i dagsläget bara 2,5 träningar på naturgräs och får ytterligare en på påskdagen före måndagens premiär mot Norrköping hemma.

– Vi brukar ha ett par veckors träning på gräs vid det här laget. I dag fick vi bryta efter halva träningen för det var för halt och hårt, säger tränaren Anders Torstensson.

Det låter inte optimalt?

– Haha! Nej, det är nog årets understatement. Vädret har ställt till det rejält. Men Mjällby hade tänkt ­göra som Helsingborg. Allt var klart för ett blixtläger i Italien från måndag till fredag denna vecka.

– Det var bara att trycka på knappen, säger Torstensson.

Då satte spelarna (!) stopp.

– Vi hade en omröstning förra fredagen bland spelarna. De tyckte att det var för kort varsel.

Betala 3 000–4 000

Till saken hör också att spelarna själva skulle få ­betala en del av resan, 3 000–4 000 kronor per man efter en skatteeffekt.

– Dealen var att de skulle få igen pengarna och mer därtill om vi spelar allsvenskan 2014. Men då det krävdes en egen insats från dem kan vi inte tvinga i väg dem.

Men om ni hade kunnat betala hela lägret?

– Då hade det varit en ­annan femma.

Hade du gärna åkt iväg?

– Jag är neutral. Men då ­hade vi fått sex pass på naturgräs för att finslipa det sista, säger Torstensson.

FAKTA

Snöoväder och plankaos inför premiären – så är läget klubb för klubb

AIK

Inför Sveriges landskamp mot Irland lades nytt gräs på Friends arena. Bra matta som AIK-invigde förra helgen mot HJK Helsingfors.

BP

”Vi har tränat för fullt på konstgräset på Grimsta hela vintern med alla våra lag.”

Ola Danhard, klubbdirektör

Dif

Värmetält över planen på Stockholms stadion ska fixa en fin matta till hemma‧premiären den 8 april.

Elfsborg

Spelar på konstgräs på Borås Arena.

Gefle

”Vi har fått gå in och träna oftare eftersom kylan och snön har gjort planen ospelbar. Vi har haft en gräns vid minus tio grader, tidigare har vi gått in vid minus åtta-nio men nu har vi fått sänka gränsen för att få fler pass utomhus. Hallen är bara 60 x 40.”

Pelle Olsson, tränare

Göteborg

”Med svenska mått mätt har vi bra träningsförhållanden. Vi har hallen i Delsjön och har tränat på Härlanda Park. Vi har varit på läger i 20 dagar.”

Mikael stahre, tränare

HBK

”Vi skulle ha åkt på träningsläger förra veckan, bussresa till norra Tyskland. Men de har haft lika kallt där så det gick inte. Vi fick flyga till Turkiet i stället. Spelarna var inte direkt ledsna för det...”

Jens Gustafsson, tränare

HIF

”Det finns ingen konstgräsplan i Helsingborg som duger till ett elitlag och jag var trött på inomhusfotboll på 40x60 meter.”

Tränaren Roar Hansen om varför laget drog till spanien på läger

Häcken

Spelar premiärmatchen på Nya Ullevi där planen är eluppvärmd. Första matchen på Rambergsvallen är 14 april – då ska mattan vara i spelbart skick.

Kalmar

”Vi hade bara problem i januari då vi hade för dålig värme i vårt konstgräs. Vi börjar på konstgräs (Syrianska). Förmodligen blir det konstgräs inför hemmapremiären också.”

Nanne Bergstrand, tränare

MFF

”Vi har tränat på naturgräs på malmö stadion de senaste två dagarna. Det har ‧inte varit någon hit men det är gräs i varje fall.”

Per Ågren, sportchef

Mjällby

Har bara gjort 2,5 träningspass hemma‧ på naturgräs inför premiären på Strandvallen.

– Vi brukar ha ett par veckors träning gräs vid det här laget. I dag fick vi bryta efter halva träningen för det var för halt, säger tränaren Anders Torstensson.

Norrköping

Spelar på konstgräs på Nya Parken.

Syrianska

Spelar på konstgräs på ‧Södertälje fotbolls‧arena.

Åtvidaberg

”Vi har haft väldigt bra förutsättningar med konstgräset på huvudarenan. Vi har inte behövt ställa in ett enda pass. Vi spelar inte på naturgräs förrän i fjärde omgången.”

Peter Swärd, tränare

Öster

”Det har varit en underbar ‧vinter för oss. Vi har hållit till i Tipshallen och haft ett bra ‧läger utomlands när det var snöstorm här hemma.”

Andreas thomsson, tränare

ARTIKELN HANDLAR OM