Mjällby överklagar: Vi ska tilldömas segern

Efter skandalen: Mjällby rasar mot Disciplinnämnden

1 av 12 | Foto: C MORE
Flera ölflaskor kastades in - och ytterligare något typ av föremål som träffade Mjällbys spelare Gbenga Arokoyo efter målet. Domaren tog då beslutet att avbryta matchen och spelarna lämnade planen.
FOTBOLL

Mjällby överklagar sannolikt disciplinnämndens beslut att matchen mot Djurgården ska återupptas.

Blekingeklubben menar att Djurgården haft brister i säkerhetsarbetet eftersom publiken inte visiterades.

– Det finns inga förmildrande omständigheter för Djurgården och då ska vi tilldömas segern med 3–0, säger ordföranden Ronny Södergren.

Foto: C MORE

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd beslutade i går att döma Djurgården till 15 000 kronor i böter för de inkastade föremålen

i samband med matchen mot Mjällby, men också att matchen ska återupptas från där den avbröts vid ställningen 0-1 i 38:e minuten.

”Det är glasklart”

Domen överraskade Mjällbys klubbledning rejält.

– Vi har läst förbundets tävlingsbestämmelser fram och tillbaka och vi tycker det är glasklart. Djurgården har medgett att det var deras supportrar som kastade, ­domaren valde att inte fullfölja matchen eftersom det inte var en säker miljö – då ska vi få segern med 3-0 ­enligt reglerna, säger Mjällbys ordförande Ronny ­Södergren.

Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger menar att det krävs allvarligare förseelser för att straffa Djurgården med en 0-3-förlust.

– I tävlingsbestämmelserna står det att matchen kan återupptas. Dessutom har vi inom svensk fotboll lagt till särskilda tävlingsbestämmelser efter det som hände mellan Syrianska och AIK häromåret för att vi var överens om att det bästa är om matcherna spelas klart, s­äger Tallinger.

I tävlingsbestämmelserna hänvisas det till ”särskilda skäl” för att återuppta en match som avbrutits och i de nya särskilda tävlings­bestämmelserna anges att som ”förmildrande omständighet ska beaktas om föreningen före, under och efter händelsen vidtagit åtgärder för att upprätthålla ordningen”.

– Vi kan inte köpa något av argumenten, säger Södergren.

– Om Tallinger inte tycker att halvliters petflaskor fyllda med öl är farliga så undrar man ju vad som krävs. Disciplinnämnden går ju rakt emot domarens bedömning.

Historiken påverkar

– Jag tycker att Djurgården som förening också är en drabbad part av vad ett antal ligister ställt till med. Men klubben har en historik och då tycker jag inte att det finns några förmildrande omständigheter. Djurgården har ju inte ens visiterat sina egna åskådare, säger Ronny Södergren.

Djurgården skriver i sin inlaga till disciplinnämnden om de inkastade föremålen: ”Beslutet att inte visitera Djurgårdenpubliken har därför inte haft någon som helst inverkan på händelserna i sak”.

– Personligen förstår jag inte vad förbundet ska ha ­sina regler till om de inte följs. Vi ska få domen från disciplinnämnden på papper på tisdag och vi får ­diskutera igenom den då

i detalj. Men jag är övertygad om att vi kommer överklaga, säger Ronny Södergren.

FAKTA

SvFF:s Tävlingsbestämmelser 2013

2 kap Administration Tävlingens genomförande

15§  Konsekvenser av ordningsstörning som förorsakar avbruten match

15.1 Tävling enligt seriemetoden

Om förenings lag vars spelare utan giltigt skäl lämnar spel planen före speltidens slut eller vars ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match

i tävling enligt seriemetoden eller i anslutning därtill uppträder på ett sådant sätt att matchen inte kan genomföras eller måste ­avbrytas av domaren, ska den icke felande föreningen tillerkännas segern med målskillnaden 3–0, eller, om detta är mer fördelaktigt, det målresultat som gällde då matchen bröts.

Om det finns särskilda skäl får beslutande organ besluta att matchen ska återupptas i enlighet med 2 kap. 14.3 §. Finns det synnerliga skäl för att inte återuppta matchen får beslutande organ istället besluta att det vid matchavbrottet uppnådda målresultatet ska gälla som slutresultat eller att matchen ska spelas om i sin helhet.

Vid upprepade förseelser får förenings lag uteslutas ur den serie laget deltar i. Vid särskilt försvårande omständigheter får förenings lag uteslutas ur den serie laget deltar i redan vid den första förseelsen.

SvFF:s Särskilda Tävlingsbestämmelser för ­föreningar i Allsvenskan och Superettan 2013

3 kap. Säkerhet och service

Förmildrande omständigheter vid påföljd

19 § Påföljder till följd av händelser vid match framgår av 3 kap. 22 §

i SvFF:s tävlingsbestämmelser.

Som förmildrande omständighet vid val av påföljd efter sådana ­händelser ska särskilt beaktas om föreningen före, under och efter händelsen vidtagit åtgärder för att upprätthålla ordning i enlighet med gällande tävlingsregler.

5 kap. Matchens genomförande

32 § I fråga om sportsliga konsekvenser med anledning av att avbruten match inte fullföljs, gäller SvFF:s tävlingsbestämmelser 2 kap. 15§.

ARTIKELN HANDLAR OM