”Klubben har hittat tillbaka till sina rötter”

I dag kan Öster vara tillbaka i allsvenskan

Foto: Foto: Bildbyrån, MELKER DAHLSTRAND
Hjältar i väst – och Öster Tommy Svensson och Thomas Ravelli under firandet efter VM-bronset 1994. De kom då båda hem från landet i väst som stora hjältar. Men hjältar är de även i Öster, där de båda spelat tongivande roller under sina karriärer.
FOTBOLL

Östers IF ska i eftermiddag fira sin återkomst i allsvenskan.

Sportbladet har inför ­avancemanget varit i kontakt­ med femton Österprofiler och de drar paralleller till klubbens storhetstid.

– De försöker spela en glad och anfallsrik fotboll, säger Thomas Ravelli.

– Det känns som att ­klubben har hittat tillbaka till sina rötter, menar Tommy Svensson.

När laget, som möter ­Assyriska i eftermiddag, åkte till Stockholm i går var hela truppen medbjuden.

Tanken är att firandet ­startar direkt efter slutsignal.

Skulle det mot förmodan ­inte gå den här söndagen så finns det ett hav av chanser för att lösa avancemanget.

Fyra SM-guld

Det blir en kär återkomst i högsta serien. Östers IF har spelat i allsvenskan 22 säsonger och vunnit SM-guld fyra gånger.

Sportbladet har talat med före detta spelare inför klubbens återkomst.

En av dem jobbar med laget nu, Karl-Gunnar Björklund som är assisterande tränare till Roar Hansen.

– Det känns som att det är min huvuduppgift att jobba med kopplingen tillbaka i ­tiden. Öster hade tappat lite av rötterna under tio till 15 år och nu har vi hittat rätt, säger han.

Ravelli hyllar laget

Thomas Ravelli, stormålvakt som följer sitt gamla Öster från Göteborg:

– Öster hade mycket framgång 1968 när laget gick upp vann direkt. Öster har alltid spelat en fantastisk fotboll med en massa mål, men hade lite sämre försvarsspel. Jag ser att kortpassningsspelet  som kännetecknade laget tidigare finns där nu också.

Teitur Thordarsson, som ­efter spelarkarriären arbetat som tränare på hög nivå, ­påpekar att Östers spelfilosofi var banbrytande på sin tid, ur den följde bland annat den stora­ diskussionen mellan den svengelska modellen och Östers­ speloffensiv.

– Det var en liten revolution att vi spelade så, men vi fick mest positiva reaktioner. Jag har förstått att de nu försöker ha en liknande spelfilosofi, ­säger han.

Liberon under guldåren 1978, 1980 och 1981, Peo Bild:

– Det jag mest ser nu är att de tar spelare från bygden, för några år sedan var det spelare från hela världen. Vi hade också­ spelare från bygden och det är en viktig del i framgången, säger han.

De är alla överens om att ­laget är värt sitt serielyft,  men trots att det värmer hjärtat på Öster-legenden Stig Svenssons son Tommy är han medveten om vad som krävs i nästa steg för att etablera sig i allsvenskan.

– Man måste förstärka med två tre spelare och bredda truppen, säger Tommy Svensson.