Nu siktar Öster högt: Vi ska spela i Europa

FOTBOLL

Allsvenska kontraktet är klart.

Och nu siktar Öster högt.

– Vår målsättning är att utveckla ­spelarna bäst i Sverige. Vi ska bli ett lag som spelar i Europa, säger sportchefen Peter ”Kuno” Johansson om framtiden.

”Kuno” Johansson.

Målet inför säsongen var topp åtta, övre halvan, och förhoppningsvis vara med och hugga lite.

Att laget dominerat totalt i Superettan har underlättat för sportchefen som strax efter sommaren hade gjort klart med 17–18 spelare om att fortsätta spela i Öster. I truppen är det bara målvakten Alexander Nadj och mittbacken Joachim Lantz, som anslöt under hösten, som har utgående kontrakt, och de kan mycket väl förlängas.

– Nu när Kevin Amuneke och David Vidarsson lämnat har vi ingen utländsk spelare, bara svenska och många från trakten, säger Kuno.

– Jag säger inte att det är vägen men vi har lättare att anpassa spelarna till vår­ ­kultur då så att säga. Vi har inte haft den möjligheten, inte ­varit tillräckligt starka som grupp för att göra det tidigare. Inte tagit hand om dem. Det tror jag är viktigt att ha innan man plockar in för mycket spelare.

Ska värva allsvenskt

Även om laget gjort lite som man vill i år krävs det nya pjäser till nästa säsong.

– Det handlar om fyra-fem nya utespelare och en målvakt. Vi pratar med Nadj också, hans kontrakt går ut.

– Vi vill ha spelare som har spelat i allsvenskan, kanske ännu högre. Då är det viktigt att man har rutin, stämplar in på jobbet varje dag. Två såna vill vi minst ha.

De andra då?

– Vi söker några snabba spelare för omställningar. Alla har gjort det jättebra och vi har en stark grupp, vi kan hålla bollen men det kommer att gå ännu fortare och då måste man ha några vapen till omställningar. Någon som kan göra sin gubbe. Och framför allt få en konkurrenssituation på de spelare vi har. Det är jätteviktigt.

– De spelare vi har har visat att de duger långt men vi ska vässa till det ännu mer.

Inga jättelöner

Positioner?

– Man kan säga någon försvarsspelare, några kantspelare och någon forward. En i varje lagdel stämmer ganska bra. Plus någon till.

När en spelare skriver på för Öster ska det ­inte vara för att tjäna grova pengar.

– Spelarna i dag har inga jättelöner. De höjs när vi går upp men vi har råd att lägga på några spelare. Men man ska komma till Öster för att vara med på en resa och få bästa utvecklingsmöjligheter. Bli landslagsspelare. Det ska finnas en dröm att bli oerhört bra i Östers IF.

– Det hade vi förr i tiden. När jag spelade på 70-talet gjorde vi varandra bra. Ett tag hade vi landslagsspelare som till och med spelade i B-laget. Linus Hedrén

ARTIKELN HANDLAR OM