Laul: Att Uefa vässar sina redan tuffa regler är att gå för långt...

FOTBOLL

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa – i den här texten fortsättningsvis kallat ”Den store satan” – gör nu tillvaron ännu mer komplicerad för svenska fotbollsklubbar.

Robert Laul.

Nykomlingen Syrianska gjorde i går kväll klart med Valeri Bondarenko, 57, erfaren fotbollstränare från Estland.

Samtidigt meddelar föreningen att succémannen Özcan Melkemichel fortfarande har huvudansvaret.

Anledningen till tränarvärvningen är att Melkemichel saknar rätt utbildning. För att en förening ska få spela allsvensk fotboll 2011 krävs att huvudtränaren har det som kallas PRO, tredje utbildningssteget.

Annars blir det böter.

Att Bondarenko är kvalificerad råder inga tvivel om. Redan 1989 läste han en två år lång fotbollsutbildning i Moskva. 2007 kompletterade han med det sista PRO-steget. Däremellan har Bondarenko varit assisterande förbundskapten för estländska landslaget samt chefstränare för diverse finska och estniska klubblag.

Från 2014 skärps straffet

Frågan är bara hur Svenska Fotbollförbundet, SvFF, väljer att betrakta Bondarenkos roll i Syrianska?

Enligt Per Widén, ansvarig för tränarutbildningen på SvFF, har ”Den store satan” nyligen gått ut med klara direktiv till nationsförbunden att se upp med så kallade ”shadow trainers”, vilket är exakt vad Bondarenko är tänkt som. Därmed riskerar

Syrianska – precis som Helsingborg vars Conny Karlsson inte hinner påbörja sin PRO-utbildning innan allsvenskan startar – att bötfällas. Från 2014 skärps straffet till uteslutning ur allsvenskan.

Gais och AIK behöver inte oroa sig då Alexander Axén och Andreas Alm har påbörjat sina två år långa PRO-utbildningar vilket anses tillräckligt.

Ett tydligt svar på varför ”Den store satan” är så hårda i tränarutbildningsfrågan är inte lätt att få. SvFF-ordföranden Lars-Åke Lagrell menar att det handlar om att trygga hög status och standard på Uefas tävlingar (som Champions League och EM).

– I ett längre perspektiv: ju mer utbildning, desto bättre fotbolls- och föreningsverksamhet, säger Lagrell.

Kan se en poäng med utbildning

Jag kan se en poäng i att fotbollstränare på högsta nivå är välutbildade. Men när ”Den store satan” vässar redan tuffa regler med direktiv om att jaga ”shadow trainers”, då har det gått för långt.

Inte för att min röst är något värd i sammanhanget men jag uppmanar ändå Svenska Fotbollförbundet att använda sunt förnuft och ger fan i att bötfälla Syrianska och Helsingborg. HIF riskerar sedan tidigare böter när de ska kvala till Euro Legue i höst.

Till sist: Valeri Bondarenko har en bakgrund i finska klubblaget Rovaniemen Palloseura. Han fick sparken 2009 och mot bakgrund av vad staden Rovaniemi är känd för får vi hoppas att det inte är någon tomte Syrianska kontrakterat.

ARTIKELN HANDLAR OM