Lagrell: Förbundet ska inte göra något

FOTBOLL

Lars-Åke Lagrell är tydlig: Svenska fotbollförbundet kan inte och bör inte lägga sig i vilka personer som Syrianska samarbetar med.

– Vi ska inte göra någonting, säger ordföranden.

När Sportbladet pratar med förbundsordföranden befinner han sig i Dublin för att se finalen i Europa League. Därför har han inte hunnit läsa artiklarna om Syrianska och de grovt kriminella personerna.

– Jag ska läsa så fort jag kan. Men vad gäller principfrågan kommer det inte förändra någonting: i ett sådant här fall kan vi inte göra någonting. Vi har en föreningsfrihet i vårt land. En förening bildas av medlemmar som utser en styrelse och varje förening har sina regler, sina stadgar.

– Det är inte vår roll att lägga oss i hur föreningarna styrs. Det är heller inte Södermanlands förbund som ska svara för det här, utan klubbens ordförande, säger Lars-Åke Lagrell.

Har du hört talas om de här kopplingarna?

– Nej.

Fotbollsförbundet har inga regleringar eller riktlinjer på vilka personer som bör ingå i en styrelse för en elitklubb i Sverige.

”Ska följa våra lagar”

– Nej, det kan vi inte ha. Det är en fråga som bara rör föreningens verksamhet.

Lagrell vill heller inte kommentera det enskilda fallet, mer än att förbundet tar avstånd från all brottslighet.

– Fotbollsrörelsen som sådan kan ha synpunkter. Vi har en allmän uppfattning som tar avstånd från kriminalitet – man ska följa våra lagar – men vi kan inte kommentera det här enskilda fallet. Det tror jag inte heller att någon av våra 3 300 klubbar vill.

ARTIKELN HANDLAR OM