”Jag ska övertala honom”

Efter avhoppet – nu jobbar Syrianska för att få Özcan att ändra sig:”Han är en så stor del av föreningen och vi vill inte att han ska avgå”

FOTBOLL

Efter gårdagens förlust meddelade Syrianskas manager Özcan Melkemichel att han lämnar sitt tränaruppdrag med omedelbar verkan.

Nu ska sportchefen Jan Grigo försöka få klubbikonen att ändra sig.

– Jag ska försöka övertala Özcan att stanna kvar, säger han till Sportbladet.

Kastar in handduken? Efter gårdagens förlust kom beskedet från Syrianskas manager Özcan Melkemichel. Han lämnar sitt tränaruppdrag med omedelbar verkan – men nu ska sportchefen Jan Grigo försöka få klubbikonen att ändra sig.

Först förlorade Syrianska det viktiga bottenmötet mot Halmstad med 1–2. Sedan kom nästa nederlag.

På presskonferensen berättade Özcan Melkemichel att han avgår.

– Det handlar inte om att vi förlorar, det handlar om vissa saker som jag inte vill prata om just nu. Jag är en krigare och det är inte därför jag lämnar utan jag gör det här för lagets bästa i dagsläget, sa Melkemichel och fortsatte:

– Förutsättningarna för mig har inte varit lätta. Det finns ett oerhört tryck på att vi ska klara av det här och ingen har förståelse, varken publik eller någon annan, säger Melkemichel.

”Kom som en chock”

Han säger att det känns som att han har tagit rätt beslut:

– Att leva under det här trycket och tro att Syrianska är ett topplag... många gånger tror folk det och inser inte sanningen, med den trupp vi har och de problem vi har haft under hela året så visste vi om att vi skulle ligga i botten, ­säger han.

Klubbens sportchef Jan Grigo berättar att avhoppet kom mycket oväntat.

– Det kom som en chock, eller det kanske är fel ord, men väldigt spontant. Han har säkert grubblat och tänkt på det ett tag.

Vad har han uppgett för anledning till dig?

– Det måste han själv svara på, jag har inte fått någon anledning.

Tror du att han kan ångra sig?

– Jag vet inte. Jag kommer ge honom en dag på sig att fundera. Sedan ska jag för­söka övertala honom. Han är en så stor del av föreningen och vi vill inte att han ska ­avgå.

Hur känns det för dig personligen?

– Oerhört tungt. Jag känner Özcan och har känt honom i många år. För mig är han en ikon i klubben och förtjänar ett bättre slut än såhär.

”Han är ultimat”

Efter matchen hade Grigo möte med den befintliga tränarstaben och spelarrådet. Där berttade han att Kleber Saarenpää och Ivan Ristic tar över tränarrollen tills vidare.

Är du i kontakt med någon ny tränare?

– Nej, jag har inte haft kontakt med någon ersättare i dag eller tidigare. För oss är Özcan den ultimata tränaren och jag har inte haft någon anledning till att kontakta någon annan. Jag har aldrig haft den tanken.

FAKTA

Özcan Melkemichels tid som Syrianska-tränare

2003: Melkemichel tar över som huvudtränare i division II-laget.

2004: Femma i division II.

2005: Benny Persson och Robert Johansson tar över som tränare, men det fungerade inte och Melkemichel kom tillbaka. Förlorade kvalet till Superettan.

2006: Slutar sexa i division I (Omorganisering av seriesystemet – bland annat döptes division II om till division 1).

2007: Fyra i division I.

2008: Uppflyttades till Superettan 09.

2009: Första säsongen i näst högsta serien. Slutar fyra i Superettan.

2010: Uppflyttad till Allsvenskan.

2011: Får kvala för att hänga kvar i Allsvenskan.

2012: Slutade på 13: onde plats, fem poäng före GIF Sundsvall som tvingades kvala.

ARTIKELN HANDLAR OM