SvFF polisanmäler misstänkt mutbrott

Foto: Arkivbild: Bildbyrån
FOTBOLL

Syrianskas 0-4-förlust mot Jönköping Södra misstänks vara uppgjord.

Nu har Svenska Fotbollsförbundet gjort en polisanmälan.

– Det känns för jävligt och är något som inte ska förekomma, säger Syrianskas ordförande Fikri Halef.

Jönköping Södra vann Superettan-matchen mot Syrianska med 4-0. Efteråt kunde Sportbladet avslöja att mötet kan ha varit uppgjort.

Enorma summor, minst 10 miljoner kronor, hade spelats på över 3,5 mål under den första kvartens livespel. Det gjorde att bland annat spelbolaget Unibet stoppade spel på Syrianskas matcher.

Nu har Svenska Fotbollsförbundet gjort en polisanmälan om misstänkt mutbrott.

– Vi har samlat in uppgifter av allehanda slag, alltifrån vissa tekniska data från Svenska Spel och Uefa (Europeiska fotbollsförbundet), vi har sett bildsekvenser från matchen och så har vi informationer från vårt interna nätverk, säger Krister Malmsten, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet, till TT.

”Tagit upp det med vissa spelare”

SvFF skriver också på sin hemsida att det inte finns anledning att anta att någon i Jönköping Södra har begått något brott.

– Det är helt uteslutet att Syrianska skulle vara inblandat i sådana här grejer. Förbundet skrev till oss att de inte kan se något, och att de därför vidarebefordrar allt material vidare till polisen. Vet inte vad det skulle vara för typ av material, säger Syrianskas ordförande Fikri Halef.

Hur ser du på misstankarna?

– Det känns för jävligt och är något som inte ska förekomma. Men det spelas hårt på våra matcher. Så har det varit hela säsongen. Det var likadant mot Gais i matchen efter (den mot Jönköping). Samma sorts spel på Bet365. Satans stora summor. Men det är helt uteslutet att vi är inblandade. Vi har inget med det att göra.

Ni har genomfört en egen utredning. Vad gav den?

– Vi har tagit upp det med vissa spelare. Frågat om de märkt av något mönster i matcherna, om något som inte varit rätt. Men de säger att det var en helt vanlig match. Vi såg inga mönster. Det var en vanlig match, men de var bättre än oss.

Det är ett självmål som anses särskilt kontroversiellt. Vad sa spelarna om det?

– Det där med självmålet... Det är sånt som händer. Spelarna är inte mer än individer.

”Jag är förbannad”

Syrianska välkomnar dock polisutredningen.

– Vi får se vad polisen kommer fram till. De får titta på matchen, titta på tendenser. De får undersöka och se vad de kommer fram till.

Hur påverkar det är här Syrianska? Är du orolig över föreningen?

– Orolig är jag inte. Men jag är förbannad över att det ska hända oss. Med all uppförsbacke som vi har haft. Den ekonomiska biten, och alla tränare som lämnat. Nu går det bra sportsligt, och så kommer det här. Att de pekar ut oss känns för jävligt. Det stör ju alla. Alla spelare och ledare läser tidningen. Det är tungt. Vi stödjer dock utredningen.