Michael Johnson stoppad av hjärtattack

SPORTBLADET

Amerikanska friidrottstjärnan Michael Johnson har det tufft just nu.

I går tvingades han tacka nej till friidrottsgalan i tjeckiska Ostrava och kasta sig på ett plan tillbaka till Los Angeles, där hans mamma drabbats av en hjärtattack.

Samtidigt hotas hans VM-start i Edmonton i augusti, då det amerikanska förbundet vägrar att låta Johnson springa i stafetten.

33-årige Michael Johnson skulle ha inlett sin europeiska avskedsturné i Ostrava i går, men han kom aldrig till start. I stället satt han på planet tillbaka hem till USA igen.

Vill stödja mamma

- Jag är väldigt ledsen, men jag hoppas att alla förstår att jag måste återvända hem och vara vid min mors sida, hälsade Johnson i ett pressmeddelande.

Ingen vet hur länge Johnson blir borta, men i går meddelade arrangörerna av DN-galan att han kommer till Stockholm för att springa stafett den 17 juli.

Stafett är det enda Johnson kommer att springa den här säsongen och han vill själv vara med i det amerikanska stafettlaget vid VM i Edmonton. Men problemet är att Johnson då måste ställa upp på de amerikanska VM-uttagningarna och kvalificera sig, något han vägrar.

Friplats till VM

Paradoxalt nog har Johnson en friplats på 400 meter individuellt i VM, som regerande världsmästare från Sevilla 1999. Men den tänker han inte utnyttja.

Johnsons VM-deltagande har väckt en storm inom amerikansk friidrott, där flera stjärnor, bland andra Maurice Greene och Marion Jones, stöder honom mot förbundets stenhårda uttagningsregler.

Mats Wennerholm