Nordiskt rekord av Patrik Kristiansson

”Ett snäpp till och jag är med högst däruppe”

SPORTBLADET

VASA (TT)

Patrik Kristiansson nöjde sig inte med svenskt rekord i stavhopp.

Han satte nordiskt, 5,83.

Men Finlands seger i Europacupens First league kunde han inte göra någonting åt. Det blev Finlands herrar som vann kampen om avancemang till superligan i friidrott.

Foto: LARS ROSENGREN
Patrik Kristiansson.

Patrik Kristiansson uppvisning i stavhopp blev tillsammans med spjutfantomen Aki Parviainen söndagens höjdpunkter i Europacupen i Vasa.

Nästan samtidigt som OS-mästaren Parviainen vräkte i väg spjutet till världsårsbästa 92,41 gled Patrik Kristiansson över 5,83. Ett rekord som fick honom att drömma ljuvt om VM i Edmonton i augusti.

- Mitt stora, stora mål är gå till final i VM. Då är man bland världens tolv bästa hoppare, sade den nyblivne nordiske rekordhållaren.

Den 24-årige göteborgaren har haft det svenska rekordet förr, när det löd på hans tidigare personbästa 5,77.

Sen kom Martin Eriksson emellan med 5,80. Och när chansen väl kom för Kristiansson så nöjde han sig inte med att höja ribban till 5,81.

- 5,83 var ju nordiskt rekord, sade han.

- Jag har verkligen längtat efter de här förhållandena. Jag har gjort fem tävlingar i år, alla i regn och under dåliga förhållanden. Nu var allt perfekt. Att stavgropen dessutom låg precis framför den välfyllda huvudläktaren på Karlsplan i Vasa gjorde inte saken sämre.

- Det är ovanligt, men fantastiskt. Det blir en helt annan känsla när man har publiken så nära inpå.

- Och det är kul att vinna när andra hoppar bra. Vad jag har längtat efter det här rekordet. Jag var rätt högt över, men nuddade ribban med bröstet på nervägen, sade Kristiansson, som dock kunde se ribban ligga kvar på rekordhöjden.

Prövade på världsårsbästa

Tjecken Stepan Janacek (5,60) och finländaren Vesa Rantanen (5,60) fick till slut ge sig mot den långe svensken, som inte rev en enda gång förrän han försökte sig på 5,91 - världsårsbästa.

Kristiansson har inlett säsongen övertygande. Alla tävlingar har resultaten legat på 5,60 och uppåt.

Uppåt är ordet i hans utveckling just nu.

- Jag är stabil nu. Det är viktigt att jag kan höja mig och få stabilitet på höjder runt 5,70 i snitt. Ett snäpp till och jag är med högst där uppe.

Alla svenska favoriter gjorde vad de skulle i Vasa. På söndagen vann Robert Kronberg 110 m häck på 13,40, bara fyra hundradelar över hans svenska rekord. Och Christian Olsson toppade sitt livs jämnaste trestegsserie med 17,00, bara åtta centimeter från hans färska svenska rekord.

- Jag var inte riktigt med i starten. Annars hade det kunnat bli 13,20, jag känner mig mogen för det, sade alltid lika optimistiske Kronberg.

- Jag hade ett hopp med knapp övertramp också, som nog var minst 17,10, sade Olsson. Jag hade ingen riktigt fullträff, får jag in lite mer känsla kan det bli ännu bättre.

Men trots att Sveriges herrlag tog sex grensegrar och Finland bara fyra, så vann Finland på sin jämnhet. Sverige mäktade med Tjeckien, men Finland vann den nordiska duellen. Saken var klar redan före den avslutande stafetten över 4x400 meter.

Till slut skiljde fyra poäng till finsk fördel, 110 mot 106.

- Vi gjorde ett par djupdykningar. Vi är för dåliga i vissa grenar helt enkelt. Långa löpgrenarna är inte bra, och även i länga kastgrenar har vi en generationsväxling, sade förbundskapten Ulf Karlsson.

- Jag trodde nog vi skulle kunna vinna och gå upp i Super league. Men vi har lite sparkapital och ett ungt lag. Och Finland gjorde det bra.

Peter Wikström/TT