Damerna fyra i Europacupen

Grensegrar för Kajsa Bergqvist och Susanna Kallur

SPORTBLADET

VASA (TT:S UTSÄNDE)

Det var upplagt för en höjdarfest.

Men huvudrollsinnehavaren glömde sin roll. Kajsa Bergqvist var en besviken vinnare efter 1,92 i Europacupen i friidrott i Vasa.

Men det svenska damlaget bjöd på en klart godkänd föreställning.

För Sveriges damer handlade det om att hänga kvar i Europacupens First league. Det klarade de utan problem. Fjärde plats efter Polen, Spanien och Grekland kom efter många stabila insatser.

Att Kajsa Bergqvist skulle vinna höjd var självklart. 1,92 var fyra centimeter högre än vad någon annan orkade med, men också långt under hennes kapacitet.

Och det var ju tvåmetersväder i varma Vasa. Men det blev tre rivningar på 1,97.

- Man undrar ju varför man inte hoppar högre när det är så här perfekta förhållanden, sade svensk friidrotts främsta affischnamn.

- I dag kanske jag hade behövt någon som pressade mig. Men jag går in för varje tävling och det är inte ofta det så här bra förutsättningar.

Kallurseger

Tvillingsystrarna Kallur står inte långt efter Kajsa Bergqvist i klass. Och i Vasa visade de att deras uppseendeväckande framfart i USA i våras fått en fortsättning in i den nordiska sommaren.

Susanna Kallur svarade för de svenska damernas andra grenseger då hon vann 100 m häck på 12,92 och sprang under 13 sekunder för första gången sedan återkomsten från USA. Jenny Kallur vann inte, men hon kom tvåa på 200 meter med 23,41 och satte personbästa med 15 hundradelar - trots halsont.

- Men det stör mig inte när jag springer, sade hon. Det är nu efteråt jag inte kan andas.

Till skillnad mot herrlagets placering kunde förbundskaptenen Ulf Karlsson känna sig nöjd med damernas insats.

- Ja, det var lite bättre än jag vågade hoppas på, sade han.

- Systrarna Kallur är ju jäkligt pålitliga och en tjej som Camilla Johansson gör det också bra som ställer upp för laget och kör både tresteg och längd.

Peter Wikström/TT