Kajsa hoppas på rekordkväll

Hela världseliten möts i Rom

SPORTBLADET

ROM

Efter en trevande start på säsongen är blicken nu riktad rakt uppåt.

Kajsa Bergqvist, 24, är i Rom för att visa vem som är bäst då det gäller.

– Ja, det vore perfekt att sätta en nytt svenskt rekord så här veckorna innan VM, säger hon.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
rekordsugen ”Det vore perfekt med svenskt rekord”, säger Kajsa inför kvällens tävling.

Kajsa kom inflygande till Rom direkt från sitt nya hem i Monaco.

Sveriges ledande friidrottstjärna checkade in på hotellet i Rom i går kväll inför sin första stora internationella tävling för säsongen.

Och en titt på rumslistan avslöjade i stort sett varenda guldkandidat i VM i Edmonton om en dryg månad.

– Ja, det är nu det börjar, säger Kajsa.

– Nu finns alla de tjejer med som jag kommer att möta i VM.

Kajsa har varit med i Golden League tidigare – 1999 – men då var hon avhängd redan från början och kunde aldrig konkurerra om guldpotten värd motsvarande fem miljoner kronor, den som delas av dem som lyckas vinna sin gren i fem av sju tävlingar.

Målet: Vinst varje gång

– Ja, den gången var jag skadad första halvan av säsongen. Nu är målet att vinna varje tävling jag ställer upp i. Men någon guldpott tänker jag inte på. Det ska man nog akta sig för i det här läget. Jag tar varje tävling för sig, sedan får vi se hur långt det räcker.

– Men jag vill gärna sätta ett nytt svenskt rekord innan VM. Jag har hoppat över två meter redan den här säsongen, så jag vet att det finns där.

Du var ganska besviken efter att ha vunnit på 1,92 i Europacupen?

– Ja, förhållandena var perfekta, men jag hade inte så mycket i benen den gången. Men när jag såg videoupptagningen efteråt förstod jag varför det inte blev högre. Det var mer längdhopp än höjd.

Men den gången räckte 1,92 för att vinna överlägset.

Det gör det inte i en Golden League-tävling som den i Rom. Här finns alla de bästa med. OS-ettan Jelena Jelesina från Ryssland, OS-tvåan Hestrie Cloete-Storbeck från Sydafrika och Oana Pantelimon, rumänskan som Kajsa delade bronsplatsen med i Sydney.

Och naturligtvis årets världsetta Venelina Veneva från Bulgarien, som hoppat 2,04, fyra centimeter över Kajsas bästa notering på 2,00 från en tävling i Polen i början av juni.

Kajsa har övertaget

Men Kajsa har redan ett psykologiskt övertag efter VM-guldet inomhus i Lissabon, då hon vann genom att ta två meter i första försöket.

– Och formen är bra, även om den inte är lika bra som inför OS. Men då var den nästa f ö r bra. Jag var så stark att tekniken inte riktigt hängde med.

Efter galan i Rom flyger Kajsa direkt hem till Sverige och höjdhoppargalan i Båstad. En tävling som lockat de flesta av tjejerna som hoppar i Rom.

– Det ska bli otroligt kul att hoppa på hemmaplan i en ren höjdgala, säger Kajsa.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM