Jätten som ska få Holm att hoppa högt

Clinger, 206 cm utmanar Stefan, 180

SPORTBLADET

BÅSTAD

Charles Clinger - Jätten från Utah - 206 centimeter lång och 102 kilo tung.

Och han som syns där 26 centimeter nedanför är vårt eget VM-hopp, innevärldsmästaren Stefan Holm.

I dag möts de i höjdhoppargalan i Båstad.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
DAVID MOT GOLIAT Jätten Charles Clinger är 206 centimeter lång och 102 kilo tung men favoriten i dagens höjdhoppsgala i Båstad är 26 centimeter kortare - Stefan Holm från Sverige.

Här är höjdhoppets egen Karelin.

Amerikanen Charles Clinger fick de flesta att hoppa högt, då han gled över 2.35 redan den 19 maj på hög höjd i Pocatello, Idaho.

Och än har ingen i världen hoppat högre.

- Nej, jag är glad så länge jag får vara ensam där uppe, säger den amerikanske jätten med mörk röst från någonstans däruppe i skyn.

- Och det var långt ifrån något perfekt hopp tyckte jag. Men jag gled över utan darr på ribban och sedan hoppade jag inte mer i den tävlingen. Det fick vara bra så tyckte jag.

Både för- och nackdelar

Är det en fördel att vara så lång?

- Det finns både för och nackdelar. Du har större vikt och massa att släpa och du har inte samma snabbhet som kortare hoppare.

Hur högt kan du hoppa?

- Jag hoppar gärna 2.46 redan här i Båstad. Men det är omöjligt att säga. Några centimeter till är fullt möjligt.

Varför har man inte hört talas om dig tidigare, du är trots allt 24?

- Jag har bara hoppat höjd i fyra år. Jag spelade basket tidigare och höll även på med tresteg och längd. Men jag har aldrig varit runt och tävlat i Europa tidigare. Det är kanske därför ni inte känner igen mig. Men jag hoppade 2.31 redan i fjol. Och jag har bantat ner mig och blivit smidigare. Jag var uppe i 115 kilo ett tag. Nu ligger jag runt hundra.

Nu ska alla veta att Clinger är något ojämn. Vid de amerikanska mästerskapen tidigare i juni blev han inte bättre än nia, efter att ha rivit ut sig på 2.18, en höjd de bästa inte ens brukar gå in på. Och eftersom amerikanska mästerskapen är direktkvalificerande till VM, är Clinger inte klar för VM i Edmonton, trots att han toppar världsstatistiken.

- Min enda chans är att han som var trea i uttagningarna, Henry Patterson, inte klarar A-gränsen på 2.31. Då får jag åka. Men det är inget jag hoppas på. Jag hoppas hellre att Patterson klarar A-gränsen. Han har förtjänat VM-platsen mer än jag.

Stefan Holm större favorit

Charles Clinger tror det blir en riktig höjdhoppar-show i Båstad i eftermiddag.

Men på förhand är faktiskt knatten Stefan Holm en större favorit. Han har en betydligt tyngre meritlista.

- Och det är svårt att hoppa bra tekniskt då man är lång, säger Holm.

- Patrik Sjöberg är väl den ende som klarat det. Men Charles Clinger är en kul kille. Han kan säkert hoppa riktigt högt då han får den där perfekta träffen.

Mats Wennerholm