Slå Edwards, sätta världsrekord, hitta drömtjejen

Christian Olsson har framtidsplanerna klara för sig

SPORTBLADET

Hans mobil har förmodligen gått så varm att den brunnit upp.

Christian Olsson har inte fått en lugn stund sedan han satte världseliten i tresteg på plats med sitt rekordhopp på 17,49.

Man kan tycka att han som 21-åring redan har lyckats med allt.

Men drömmar finns det fortfarande gott om.

- Slå Edwards igen, sätta världsrekord och hitta drömtjejen.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Näst bäst i världen i år. Men Christian Olsson är inte nöjd med det. 21-åringen har större mål på önskelistan.

Du är hetare än Kajsa inför VM enligt VM-tempen i Sportbladet - håller du med?

- Nej, jag tror inte att man kan vara hetare än Kajsa, men den hysterien vill jag inte ha heller. Jag vill hellre kunna koncentrera mig på att utveckla mig som hoppare.

Du slog Tord Henrikssons svenska rekord med 28 centimeter. Har han ringt och gråtit ut?

- Ha, ha, nej, det har han inte gjort. Men han är schyst, så jag tror att han kommer att ringa och gratulera mig eller om inte annat så gör han det när vi ses nästa gång.

Det här var din tredje tävling med 17-metershopp - hur bra kan du bli?

- Hur bra som helst så länge man tror på sig själv. Men jag kan inte säga någon specifik längd som 17,80 eller så. Men det är klart att det skulle vara trevligt att hoppa över 18 meter.

Hur firade du i söndags?

- Jag har inte firat. Det har varit stress hela tiden. I kväll ska jag fira med mammas köttbullar. Och sova ska bli skönt, eftersom jag inte gjort det på 40 timmar...

Under hela det olympiska fjolåret var det bara två man som hoppade över 17.49 - vad innebär det här för VM?

- Ser man på det på det sättet, så är det en sak. Hoppar man 17,49 är det snudd på medalj i VM. Jag tror inte fler än tre kommer att göra det, men för att vinna tror jag att det kommer att krävas lite mer. Edwards kommer säkert att få till ett 17,70-hopp.

2,20 i höjd är du trea med i Sverige - hur mycket tränar du det?

- Inget alls sen inomhussäsongen. Det har inte funnits tid till det. Jag har ju vetat att jag är förhandsnominerad till VM och har fokuserat på tresteg, så det inte blir så splittrat. Men jag kanske kör höjd på SM så jag har chans att dubblera i Finnkampen.

Hur grym är du i längdhopp förresten?

- Inte så grym. Jag skulle väl göra 7, 50-7,60 på tävling. På träning har jag hoppat 7,41, men jag är absolut ingen åttametershoppare. Jag har för dålig hastighet för det, men det är väldigt kul. Skulle jag vara duktig på det, så skulle jag självklart hoppa, men vi har redan två superstjärnor i den grenen i Sverige.

Hur väl känner du världsmästaren Jonathan Edwards?

- Jag har ingen personlig kontakt med honom, men jag skulle vilja ha träningsutbyte med honom. Och det är jag nog inte ensam om.

Förut var väl din dröm att vinna över honom, vilket du redan har gjort. Vad är din dröm nu?

- Jag har flera drömmar, men det är klart att det skulle vara trevligt att slå Edwards igen och visa att det inte var en engångsföreteelse. En annan dröm är väl världsrekord, men jag tar det hela steg för steg och har mindre mål i början och ser hur långt det leder.

Drömmar som inte handlar om friidrott då?

- Ja, en dröm är väl att träffa rätt tjej.

Alltså har du ingen just nu?

- Nej, om inte annat skulle det väl bli slut efter den här kommentaren.

Du har inte letat i trestegsgropen?

- Nej, jag har inte riktigt tänkt i de banorna. Det är svårt att få någon tjej att förstå sig på hela den här grejen. Med det vill jag inte påstå att jag skulle kunna få vem som helst"

Men är inte någon av systrarna Kallur lediga då - de verkar ju schysta?

- Kanske det, jag får väl ta och ringa (skratt).

Hinner du med något annat än friidrott?

- Ja, träffa kompisar. När jag väl är hemma vill jag ta det lugnt, men det är svårt att göra något annat under tävlingssäsongerna.

Vi svenskar börjar bli bortskämda med superfriidrottare - hur många medaljer tar vi i VM?

- Det ser väldigt bra ut. Själv har jag inte inte medalj som mål, utan går ut med målet att komma till final. Vi har ju våra höjdhoppare, Kronberg och Kristiansson som alla har medaljchans. Vi har många väldigt bra chanser för att vara ett niomiljonersland.

Den fjärde augusti gäller det - vad krävs för att du ska göra ett kanonhopp?

- Att träningen innan är bra och att jag är skadefri fram tills dess. Självförtroende är det inget fel på just nu. Men VM-kval är en annan känsla än en vanlig tävling.

- Det bästa vore att få på ett första kanonhopp och sen lämna arenan.

Han har slagit idolen - och vill göra om det

Sofie Sjöstedt