”Det här värderar jag väldigt stort”

Jättehopp gav Christian Olsson JEM-guld - och favoritskap i VM

1 av 2 | Foto: HASSE SJÖGREN
SVENSKT VM-HOPP Christian Olsson satte nytt mästerskapsrekord när han i går vann JEM i Amsterdam på 17,24. "Resultatet spelar inte så stor roll. Det är placeringen som räknas", säger Christian.
SPORTBLADET

Han har kommit för att stanna.

I världseliten, alltså.

Nytt jättehopp i går och guld i junior-EM.

Nu är Christian Olsson en av VM-favoriterna.

- Ha, ha, det får stå för er, säger han.

Ja, han håller stenhårt fast vid att målet med VM är att ta sig till final.

Men Christian Olsson fortsätter att visa att det kommer att bli mer än så.

Redan under säsongens andra tävling hoppade han över 17 meter för första gången i sitt liv och lämnade därmed 16-metersstadiet. För efter det har det inte blivit något annat än just 17 meter eller längre.

Som klar storfavorit under junior-EM i Amsterdam gick han in med ett 16,62-hopp i gårdagens final.

- Jag hade väldigt stora problem med vindarna. Ena stunden var det rak medvind, sen motvind och så sidovind, så jag kom inte riktigt in på plankan, säger han.

I femte försöket gjorde ryssen Spasovkhodkij sitt hittills bästa hopp någonsin - 17,08.

Svenske stjärnan svarade på det genom att hoppa 17,24 som är nytt mästerskapsrekord för junior-EM för 22-åringar.

- Jag värderar min EM-medalj väldigt stort. Det är otroligt skönt att få ta med den hem. En titel är alltid en titel och den kan ingen ta ifrån en, säger han precis innan det är dags för svenska nationalsången.

DN-galan väntar

Men Örgryte-hopparen kände stor press innan tävlingen var över.

- Ja, jag hade ju årsbästa med 17,49. Hade jag hoppat 17,24 och kommit tvåa hade jag varit nöjd, men hade jag kommit tvåa på 16,82, hade det känts som ett misslyckande, säger han.

Nu väntar genrepet inför VM på DN-galan i Stockholm på tisdag. Där har Christian chansen att slå världsrekordhållaren Jonathan Edwards för andra gången.

- Jag kommer att vara lite sliten när jag kommer till DN-galan, men förhoppningsvis har jag hunnit ladda om batterierna. Jag ska försöka slå honom, men om det inte går, så försöker jag att vara väldigt nära i alla fall.

Cecilia Nilsson stod för Sveriges första medalj i går. Hon tog brons i slägga med ett kast på 64,06 meter.

- Det var riktigt strongt gjort av henne och det inspirerade även mig i min hoppning när hon tog brons, säger Christian Olsson.

Men firandet får vänta.

- Vi väntar tills i morgon med det riktiga firandet. Det gäller att stödja de andra i laget och få dem att prestera det bästa de kan först, säger han.

Autografjägarna kommer han i alla fall inte undan.

- Det blir väl lite mer och mer. Det är positivt för min del, men medaljerna har alltid två sidor, säger vår nye junioreuropamästare i tresteg.

Här är öisarens alla 17-meterstävlingar i år

Sofie Sjöstedt