Stacy Dragila nära världsrekordet

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Ato Boldon tog sin femte seger i DN-galan. Men det var amerikanskan Stacy Dragila som var närmast att bjuda ett fullsatt Stockholms stadion på ett världsrekord i tisdagens friidrottsgala.

Dragila gled över 4,72 i stav - bara nio centimeter från hennes färska världsrekord.

Stacy Dragila

Ryskan Svetlana Feofanova och polskan Monika Pyrek utmanade Stacy Dragila och nådde 4,62 respektive 4,57. Men OS-mästarinnan höll för trycket och avslutade med att försöka klara 4,82.

- Jag har fått hårt motstånd av dem hela säsongen och visste att det nog skulle krävas att jag vann en diamant för att vinna, sade Dragila, som fick en ädelsten för sitt Stadion-rekord.

Boldon - igen

Ato Boldon har lång erfarenhet av Stadion-segrar. Utan världens supersprinter Maurice Greene bredvid sig vann han 100 meter som väntat. Men med måttliga 10,09 i lätt medvind var han bara hundradelen före amerikanen Curtis Johnson. Dennes rutinerade landsmän Jon Drummond och Dennis Mitchell var trea respektive fyra.

- Jag fick verkligen ta fram allt för att vinna i dag, sade Boldon. Det var kallt både i Oslo och här i Stockholm, men jag behövde de här loppen i mina förberedelser för VM. Tekniskt sett måste jag förbättra min finish.

Johnson för sista gången

En av tidernas störste på löparbanorna, Michael Johnson, tog avsked av Stockholmspubliken med att ställa upp på slutsträckan i den annorlunda stafetten med sträckorna 100, 200, 300 och 400 meter.

Det amerikanska laget vann lätt och Johnson avslutade med att defilera in i mål i sitt sista framträdande på Stockholms stadion.

I den stockholmska sommarkylan svarade flera världsstjärnor för bra resultat, utan att nå rekordnivåer. Den blott 20-årige ryske medeldistanstalangen Jurij Borzakovskij vann 800 meter lätt på 1.44,80. I avsaknad av den finländske spjutjätten Aki Parviainen vann ryssen Sergej Makarov spjuttävlingen med 86,19.

Spanjoren José Redolat vann 1 500 m på 3.31,21, hans landsman Alberto Garcia 5 000 m på 13.04,86 och hindersuveränen Wilson Boit Kipketer tog udden av konkurrenterna på sista varvet.

Moçambiques Maria Mutola vann den udda distansen 1 000 m på 2.33,53.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM