Ytterligare två klara för friidrotts-VM

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Två svenska friidrottare blev klara för VM i Grand Prix-tävlingen i Visby.

Men det är bara Camilla Johansson som är helt säker på att få åka till Edmonton.

Foto: Björn Lindahl
Camilla Johansson är klar för Edmonton.

Längdhopparna Mattias Sunneborn och Peter Häggström kämpar om en VM-plats och efter tävlingen på torsdagen är det klart att en av dem får åka. Men det är ännu inte klart vem.

Mattias Sunneborn hoppade hela 8,15 på Gutevallen i Visby, men med 2,7 m/s i medvind. Det kan ändå bli Häggström som får VM-biljetten.

- Om Häggström hoppar 8,05 eller bättre i Finland i helgen får han VM-platsen. Om han inte klara den gränsen blir det Sunneborn som får åka, klargjorde förbundskaptenen Ulf Karlsson, som var på plats i Visby.

- Eftersom 8,15 inte godkänns på grund av för stark medvind anmäler jag ändå Mattias på ett så kallat B-resultat från i fjol, om det blir han som får åka. Mattias visade mycket hög potential i kväll, fortsatte Karlsson.

Mattias Sunneborn kunde bara konstatera att han hade "gjort sitt".

- Jag hoppade väldigt bra utan att det var perfekta plankträffar. Sedan får jag se hur det går för Häggström i Finland i helgen, sade Sunneborn.

Segerresultatet 8,15 är det näst bästa av Sunneborn och det bästa sedan svenska rekordet i Malmö 1996. Och han trivdes på sin gamla hemmaarena Gutevallen, där han gjorde sig första tävling redan för 20 år sedan.

- Det var underbart att hoppa i kväll. Härlig publik och hårdrock ur högtalarna, bättre kan det inte bli, sade Sunneborn.

Camilla VM-klar

Camilla Johansson var tvåa i trestegstävlingen på 14,05 och det räckte för att bli VM-klar, eftersom B-gränsen sänkts till 14,00. I fjol hoppade hon 14,14, och hade kanske kunnat komma med på det resultatet, men det ville hon inte.

- Nej, om jag skall åka till VM måste jag minst göra 14 meter, annars har jag inget där att göra, säger Camilla Johansson.

Camilla, IFK Växjö, har haft en trög säsong så här långt. Hon hade bara 13,78 som årsbästa innan första hoppet. Då hoppade hon 13,80 och hade sedan en bra serie.

- Jag hade sedan 13,95, 13,98 innan jag hoppade 14,05. Jag vet inte varför det stämde så bra i kväll, kanske var det för att jag kände att det var sista chansen och att jag därför slappnade av en aning, fortsatte Camilla.

Ashia Hansen, Storbritannien, vann trestegstävlingen på 14,18.

Holm hoppar högt

Stefan Holm, Kils AIK, har också haft en tung period men han tangerade årsbästa med 2,31 i höjdhoppet.

- Underbart skönt. Jag hade nästan börjat tvivla på själv efter flera dåliga tävlingar, sade Holm.

Han klarade 2,20 och 2,24 i första, 2,28 och 2,31 i andra försöket och vann före Staffan Strand, Hässelby, 2,24.

- Men jag hade ett jättebra försök på 2,35 också. Det var jäkligt nära, sade Holm.

Holm har haft problem med tekniken, men sedan han lugnat ner tempot i ansatsen fungerade det mycket bättre.

- Jag har hela tiden vetat vad jag gjort för fel, därför har det varit lite jobbigt. Men med 2,31 och ett bra försök på 2,35 känns det mycket bra inför VM.

- Det finns mer att ta av, avslutade värmlänningen.

Stig Lindmark/TT