Rekordfesten i Globen

Staffan: Det här var helt sanslöst

SPORTBLADET

Efter Edmonton-VM möttes han av öppet hat från besvikna supportrar.

I går ville alla ta honom i famn.

Staffan Strand fick Globen att koka.

- Jag har aldrig tvivlat på min kapacitet.

Foto: Ulf höjer
VÄRLDSÅRSBÄSTA Staffan Strands revansch från VM i höstas kom i galan i Globen. 2,35 gör honom till världens bästa höjdhoppare.

Nästan alla stora namn var på plats, mäktiga Globen sprängfylld, tv-kamerorna påslagna, förväntningarna höga - och Staffan Strand höll.

2,35 gör honom till världens bästa höjdhoppare just nu. Långt, långt efter jättesprånget stod 25-åringen fortfarande kvar på innerplan och njöt av hyllningarna som aldrig ville ta slut.

- När den här publiken tänder till blir det ett enormt tryck, helt sanslöst. Det finns inget bättre ställe att tävla på i hela världen.

Strand ägde händelseutvecklingen, plockade 2,25, 2,29 och 2,32 i första försöket, höjde till 2,35, och blev ensam kvar efter att ha klarat i andra - med ett hopp som oavsett ribbdaller sätter respekt i världseliten.

"Jag känner mig otroligt pigg"

- Det är tredje året i rad som jag sätter personligt rekord här. Det känns nästan farligt att vara i så här pass bra form redan, men jag känner mig otroligt pigg i benen och har fått vara skadefri länge.

Inne-EM i Wien är inte ens en månad bort i tiden - och Strand längtar dit.

Du möttes av hatmejl och riktigt fräna kommentarer efter hemkomsten från Edmonton. Hur har det påverkat dig?

- Jag tyckte inte att det fanns några som helst proportioner i det som skrevs. Jag hade en dålig dag och blev sjua i ett världsmästerskap, men folk var ändå hånfulla. Det gjorde mig inte förbannad, men jag har länge velat visa vad jag kan.

Efter misslyckandet i Edmonton författade Strand en 60-sidig analysrapport och har helt lagt om träningskursen, satsad på kvalitet framför volym, prioriterat tävlingsmoment.

2,35 var precis det svar han ville ha.

Anders Burström