Han landade på huvudet - dog

Svenske stjärnan: Fy fan vad hemskt

1 av 2
Kevin Dare, 19.
SPORTBLADET

Inför ögonen på sina föräldrar tappade 19-årige stavhopparen Kevin Dare kontrollen i luften och landade med huvudet före i golvet.

Han dog strax efter ankomsten till sjukhuset.

- Fy fan vad hemskt. Det går rysningar i hela kroppen. Han måste haft en fruktansvärd otur, säger svenske stavhopparen Patrik Kristiansson.

Tragedin inträffade under en collegetävling i Minneapolis, USA, tidigt i morse svensk tid.

Studenten och juniorstavhopparen Kevin Dare, 19, var på väg att sätta nytt personrekord och ribban låg på 4,75.

Under ansatsen kom han fel och satte i staven för långt fram. Han gick upp i luften, utförde hoppet cirka en meter framför ribban och landade med huvudet före rakt nedanför, på metallplattan.

"Han hade mycket otur"

- Han måste tappat kontrollen i luften. Det händer ibland, speciellt om man sätter i staven för nära. Men att landa så illa att han dör, då måste man ha fruktansvärt mycket otur, säger svenske stavhoppsstjärnan Patrik Kristiansson.

Kevin Dare föll i medvetslöshet och fördes omedelbart till Hennepin County Medical Center men hans liv inte gick att rädda.

Hans föräldrar och äldre bror tittade på tävlingarna som omedelbart ställdes in.

- Detta är en mycket tragisk dag. Kevin var en enastående och omtyckt person, säger Tim Curley, sportchef i idrottsföreningen Penn State, till nyhetsbyrån AP.

"Det är så tragiskt"

Patrik Kristiansson reagerar starkt när han hör vad som hänt.

- Det är så tragiskt, det går rysningar i hela kroppen. Fy fan vad hemskt.

Har du hört talas om något liknande?

- Nej. Jag såg när Nick Buckfield missade mattan och bröt benet under EM 1998. Men att någon dör, man tror knappt det är sant.

Har du skadat dig?

- Några smällar har jag fått, senast i går. Jag tappade kontrollen i luften och landade på ribban som smällde upp i ansiktet. Jag trodde inte jag skulle ha några tänder kvar men det gick bra.

På fredag börjar inomhus-EM i Wien och Partik Kristiansson är i bra form. Fyra raka tävlingar över 5,60.

Blir du rädd när du hör om Dare?

- Nej, det blir jag inte. Det är väldigt extremt. Han måste gått rakt upp, och sedan rakt ner. Sådant händer inte ofta, säger Patrik.

Så gick dödsolyckan till:

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM