Klüft: Jag lägger av om reglerna ändras

Ökad jämställdhet i idrotten - då utökas sjukampen tilll tiokamp

SPORTBLADET

MÜNCHEN

Carolina Klüft är favorit till sjukampsguldet i München. Men nu hotar hon att sluta med mångkamp i framtiden.

- Ja, om Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) driver igenom beslutet att göra tiokamp även för damerna, då är jag mycket tveksam till att fortsätta, säger Carro.

- Det känns som de förstör min gren.

Foto: HASSE SJÖGREN
Nya grenar i sjukampen tilltalar inte Carolina Klüft. Nu tar hon sats mot OS i Aten 2004, där sjukampen kommer att ingå i nuvarande form.

IAAF:s tidigare ordförande, italienaren Primo Nebiolo, hade en fast ambition att göra friidrotten jämlik. Det skulle vara samma grenar för både herrar och damer på mästerskapen.

Och arbetet har fortsatt efter Nebiolos död. Under 90-talet har det varit premiär där de nya damgrenarna tresteg, stavhopp, slägga och 5 000 meter. Nästa gren på väg in på mästerskapsprogrammet är 3 000 meter hinder. Sedan återstår bara tiokampen.

"De tar min gren ifrån mig"

Första steget har tagits redan i år. När säsongen är över kommer den bästa poängen i tiokamp för damer att godkännas som officiellt världsrekord.

- Och det är ingenting jag gillar alls. Varför ska man ändra för? Vi tjejer har inte samma fysiska förutsättningar som killarna. Och det har ingenting med jämställdhet att göra, säger Carro.

Hon är riktigt ilsken.

- Det känns som de tar min gren ifrån mig.

De grenar som tillkommer i en tiokamp är stav, diskus och 100 meter. Där skulle Carro hävda sig mycket bra. Men problemet är att 200 meter blir 400 och 800 blir 1500. Två mycket tunga distanser att löpa och träna för.

Siktar mot OS i Aten

Efter OS 2004 kan Carros specialgren försvinna. Då är hon bara 21 år och har i stort sett hela seniorkarriären framför sig.

- I nuläget ser jag inte längre än till OS i Aten. Sedan får vi se vad som händer, säger hon.

- Men det finns inget som säger att jag inte kan byta gren.

- Jag började som höjdhopperska och det har gått väldigt bra i längd också. Så det är två grenar jag skulle kunna satsa på och utveckla.

Ett exempel på Carolina Klüfts extrema kapacitet, är att hon kunnat ställa upp individuellt i höjd och längd redan i EM. Hon har kvalificerat sig i båda grenarna. Hennes 1,92 i höjd är det tionde bästa resultatet i år, bland de 23 tjejer som är anmälda i höjdtävlingen.

Och hennes 6,43 i längd är längsta hoppet av en svenska i år. Hon har även gjort 6,59 med något för mycket vind.

Men just nu koncentrerar hon sig på att ta de mästerskapsmedlajer som finns att ta i sjukamp. EM i år, VM i Paris 2003 och så OS i Aten 2004.

Och hon kan faktisk hinna vinna allt på rekordtid.

Tio moment för män, sju för kvinnor

Mats Wennerholm