Susanna Kallur vidare i dag

…och Kristiansson och Janson till final i stav

SPORTBLADET

Hela sommaren har häcklöparen Susanna Kallur letat efter formen, förgäves. Talangen har stagnerat och det har varit frustrerande.

Men i försöksheatet i EM lossnade det.

- Det kändes riktigt härligt, det börjar stämma nu. Jag hade rytmen och så fick jag nog en rätt bra start, säger hon med ett stort leende.

- Och jag spände mig inte heller trots att jag sprang jämnt med (spanjorskan Glory) Alozie.

Kallur vann sitt heat på 13,01 - hennes näst bästa tid i sommar - och hon hade tredje bästa tid totalt.

- Jag tror att en tid runt 13 sekunder, eller strax under, ska räcka till final.

Hon springer semifinal och eventuellt final på fredagskvällen.

Tvillingsystern Jenny, som också haft problem med häcktekniken i sommar, gick inte vidare efter ett lopp på 13,48 - sex hundradelar sämre än årsbästa.

- Hon borde vara nöjd med en tid runt årsbästa, men jag tror inte att hon är det, säger syrran Susanna.

Jenny springer också 200 meter i EM.

Stavhopparna vidare

Trestegshopparen Camilla Johansson var långt från final i tresteg. Hon blev 20:e i kvalet med ett hopp på 13,45. Hon hade behövt 13,78 för att nå en finalplats.

Johansson, som efter OS 2000 opererades i knät och i fjol bröt foten, har ännu inte kommit tillbaka i den form som gav henne personbästa med 14,14 för två år sedan.

Både Patrik Kristiansson och Oscar Janson gick till final i stavhopp. Kristiansson klarade 5,45 i första försöket och tog 5,60 i det andra. Janson gick vidare med ett 5,45-hopp som han klarade i det andra försöket.

Inne-EM-tvåan Kristiansson var mycket nöjd. Det var ju blott andra gången i ett utomhusmästerskap som han tog sig till final. Första gången var i EM 1998 då han inte tog en höjd i finalen.

- Det var skönt, jag känner mig trygg i mig själv. Så det var lugnt i dag. Jag kände mig aldrig tveksam på att klara. När jag tog 5,60 gjorde jag det med bred marginal. Det kändes stabilt på den höjden och då vet man att man har högre höjder i sig. I finalen går jag in med en helt annan aggressivitet, säger Kristiansson.

För Janson var det mästerskapsdebut utomhus och han var nöjd med finalplatsen.

- Men målet var final. Jag hade blivit missnöjd annars, säger Janson.

Alla tre svenska 200-meterslöparna - Johan Wissman, Erik Wahn och Johan Engberg - gick vidare till andra omgången, som avgörs senare under torsdagen. Wahn och Engberg sprang på årsbästatider.

TT