Kronberg till final på 110 meter häck

Söderström-Lundberg sjua i maraton

SPORTBLADET

Robert Kronberg har inte imponerat på 110 meter häck i år.

Men han brukar vara bäst när det gäller.

I dag gick han till final efter att ha tagit den fjärde och sista finalplatsen i sin semifinal.

Kronberg fick en bra start och var på finalplats hela tiden även om han fick sträcka ut rejält på slutet för att hålla undan.

Kronbergs tid var den sjunde bästa inför finalen, som avgörs senare i kväll.

Marie Söderström-Lundberg hade som mål att komma bland de 15 bästa i maratonloppet i EM.

Marie blev sjua.

Men helt nöjd var hon inte.

- Jag hade hoppats springa på 2.33, nu blev det 2.36, säger hon.

Hade tidsmålet hållit hade 41-åringen möjligen kunnat bli fyra. De tre medaljöserna var dock för snabba. Maria Guida, Italien, vann på 2.26.05, tvåan Luminita Zaituc, Tyskland, fick 2.26.58 och trean Sonja Oberem, också hon från Tyskland, sprang på 2.28.45. Svenskans tid blev 2.36.13.

”Jag rankar placeringen väldigt högt”

Förutom att tidsmålet sprack var förstås Söderström-Lundberg nöjd. Sjunde platsen var hennes främsta i mästerskap. Hon var 18:e i VM i Sevilla 1999 och 24:a i VM i Edmonton i fjol.

- Jag rankar placeringen väldigt högt. Men det är svårt att jämföra tävlingar. Jag var jättenöjd med placeringen i Sevilla. Det var så varmt den dagen också.

Maratonloppet avgjordes med fyra varv på en niokilometersslinga, med start i Münchens centrum och målgång på Olympiastadion.

- Det var en jätteinspirerande bana. Den var lite knixig. Och det var en enorm publik, det har jag aldrig upplevt tidigare.

- Jag fick springa ett positivt lopp, öppnade friskt och släppte aldrig någon förbi mig.

Eftersom Söderström-Lundberg var förhandsnominerad till EM kunde hon lägga upp säsongen med tanke på EM. Det enda maratonlopp hon gjort tidigare i år var i Stockholm i början av juni, där hon blev tvåa för andra året i följd.

Hennes främsta meriter är annars de två segrarna i Stockholm Marathon 1999 och 2000.

- Jag är i bra form och har haft bra uppladdning i Feldkirch då familjen var med. Och det har varit jätteinspirerande att få vara med i det här svenska laget med så många nya och duktiga. Även om jag är en gammal tant i jämförelse så har det varit kul, vi har peppat varandra.

Marie Söderström-Lundberg tänker inte lägga skorna på hyllan ännu.

- Nej, jag fortsätter.

De två andra svenskorna som deltog, Susanne Johansson och Karin Schön, slutade på 18:e respektive 21:a och sista plats av dem som tog sig i mål.

aftonbladet.se/TT