Carolina är en extrem talang

SPORTBLADET

MÜNCHEN

Carolina Klüfts EM-guld i München är ett av svensk idrottshistorias mäktigaste genombrott.

Jag talade med Anders Gärderud på läktaren i går och han var nästan stum av beundran och jämförde hennes genombrott med de Björn Borg, Ingemar Stenmark och Mats Wilander hade.

Från ingenstans till folkkära superstjärnor.

Men varför just Carro?

Varför är hon så bra - och hur bra kan hon bli?

Det är inga lätta frågor att svara på, men låt oss göra ett försök.

Och börja från början med den enklaste:

Varför är hon så bra?

- Carolina Klüft är bra av samma anledning som de flesta andra av våra största idrottstjärnor. Hon har en extrem talang till att börja med. En medfödd explosivitet och snabbhet, som hon sedan tagit till vara på bästa sätt. Men det viktigaste av allt är att hon fått vara skadefri. Det senaste året har hon inte missat en enda träning och hon tränar hårt. Nio pass i veckan på cirka två timmar per pass. Man får ingenting gratis och hon har insett vilken träningsmängd det krävs för att kunna slåss mot de bästa. Dessutom har hon en kropp som tål hård träning, inte minst viktigt i en av friidrottens mest skadedrabbade grenar.

Hur bra kan hon bli?

- Det finns inget som säger att Carro inte ska kunna bli historisk som tredje tjej någonsin över 7 000 poäng. Hon är bara nitton år och har en makalös kapacitet vilket hon visat i sommar, då hon sätter nya personliga rekord i varje tävling. Det är i framförallt kula hon kan hämta in massor av poäng. Men hon kommer att utvecklas i alla grenar.

Vad är viktigast för att hon ska lyckas med det?

- Det finns bara ett svar på den frågan. Att hon får vara skadefri och inte drabbas av några längre avbrott i träningen. Det är den största fienden för alla friidrottare. Envisa skador kan lätt förstöra en karriär.

Kan hon hota amerikanskan Jackie Joyner-Kersees världsrekord?

- Nja, det är ett av friidrottens bästa rekord alla kategorier. Kersee gjorde 7 291 poäng i OS i Söul och var i världsklass i tre individuella grenar, 100 häck, längd och 200 meter. Det kan vi nog glömma.

Men hallå där, de bästa var

ju inte med i München. Hela världseliten saknades?

- Nja, tre tjejer av absolut toppklass var borta. Brittiskan Denise Lewis, fransyskan Eunice Barber och ryskan Jelena Prokorova. Men frågn är om ens de har en chans mot Carolina i framtiden. Och det är alltid tjejer skadade och borta i varje mästerskap.

Skulle Carolina kunna nå världsklass i några indivuduella grenar?

- Ja, både i höjdhopp och längd. Utan tvekan. Hennes 1.89 hade räckt till en finalplats i dagens höjdhopp och hon hennes årsbästa i längd på 6.43 hade också räckt för att nå den individuella finalen här i München.

Hur ofta kan hon tävla på en säsong?

- Sjukamp sliter lika mycket som ett maratonlopp. Tre, fyra sjukampstävlingar per säsong är allt man orkar med.

Men då går det ju inte att tjäna några pengar?

- Det är bara de stora mångkampsgalorna i österrikiska Götzis och franska Talence som har några prispengar att tala om. Men mångkampare brukar vara populära hos sponsorerna. Det är där de kan försörja sig.

Hur länge kan hon hålla på?

- Tyskan Sabine Braun som blev tvåa i går, gjorde sin förta mångkamp då Carolina Klüft var ett år. Så hon kan väl hålla på bortåt 2020 om kroppen håller och hon själv tycker det är kul. Bästa åldern för en sjukampare är rent statistiskt 29 år. Det är tio år bara dit.